Neslužbeno: U Hrvatskoj 6246 novih slučajeva zaraze

Neslužbeno: U Hrvatskoj 6246 novih slučajeva zaraze

Prema neslužbenom podatku, danas je u Hrvatskoj zabilježeno 6246 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Dok čekamo službene podatke Nacionalnog stožera, pristižu podaci iz županijskih stožera. Prema dosad objavljenima, najviše novih slučajeva zaraze ima Zagrebačka županija – 472. Pritisak na bolnice ne popušta.

Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata gostujući u Studiju 4 HTV-a rekla je kako ju ljuti što se čekalo da situacija izmakne kontroli da bi zatvorili bolnice.

– To je situacija koja je bila i lani – i ništa se nije naučilo niti se izvukla pouka iz grešaka koje su napravljene prošle godine i nepravde koja je napravljena pacijentima. I sada se ponovno čeka da situacija izmakne kontroli i onemogući pristup pacijentima na ono na što imaju pravo po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti – pristup liječenju i bolnicama…, rekla je. Javlja HRTV

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb Ante Ćorušić rekao je da su na Rebru što se tiče COVID-a, na 212 postelja, od kojih 40-ak intenzivnih.

– Od danas popodne spremamo još jedan odjel s 45 postelja, tako da ćemo imati preko vikenda 257 COVID postelja. Naš maksimum koji možemo napraviti glede postelja je 250 do 270, a da ne pate ostali pacijenti koji su COVID negativni. Umorni smo, ali mislim da ćemo izdržati, rekao je.

Podaci po županijama:

• 
U Zagrebačkoj županiji 472 nova slučaja
• U Primorsko-goranskoj županiji 465 novooboljelih, pet preminulih
• U Varaždinskoj županiji 328 novih slučajeva, preminule četiri osobe
• U Osječko-baranjskoj županiji 314 pozitivnih, šest preminulih
• Istarskoj županiji 215 novozaraženih
• U Koprivničko-križevačkoj županiji 195 novozaraženih, troje preminulih
• U Zadarskoj županiji 173 nova slučaja, jedna osoba preminula
• Sisačko-moslavačkoj županiji 166 novozaraženih
• U Vukovarsko-srijemskoj županiji 140 novozaraženih, dvoje umrlih
• U Virovitičko-podravskoj županiji 90 pozitivnih, četiri preminulih
• U Požeško-slavonskoj županiji 69 pozitivnih.
• U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 55 novih slučajeva, osam preminulih
• U Ličko-senjskoj županiji 53 novooboljih, jedna osoba preminula

Nizozemske bolnice zbog covida odgađaju kemoterapije i transplantacije

Neke nizozemske bolnice zaustavile su liječenje kemoterapijom i transpantacije organa kako bi oslobodile krevete intenzivne njege za rastući broj pacijenata oboljelih od COVIDA-19. Nizozemska je zabilježila više od 2.5 milijuna slučajeva i više od 19.000 smrti otkad je pandemija počela.

Italija postrožila mjere protiv COVIDA i proširila obavezu cijepljenja

Italija je postrožila COVID mjere i proširila obavezu cijepljenja. Od 15. prosinca, ljudi koji rade u školama, kao i policajci, vojnici, spasioci i zaposlenici zdravstvene uprave moraju biti cijepljeni protiv COVIDA-19. Radnici zdravstvenog sektora, koji su od travnja trebali biti cijepljeni, morat će uzeti dodatnu dozu cjepiva.

Njemačka prešla prag od 100.000 umrlih od COVIDA

Njemačka je prešla prag od 100.000 umrlih od COVIDA. Broj zabilježenih zaraza u jednom danu također je prvi put prešao 70.000, dok su zdravstvene vlasti zabilježile 75.961 slučajeva u 24 sata, u usporedbi sa 65.371 novozaraženih tjedan ranije. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA