Emanuel Macron danas dolazi u Hrvatsku: Hoće li nas prvi posjet francuskog predsjednika od osamostaljenja pogurati u Schengen?

Emanuel Macron danas dolazi u Hrvatsku: Hoće li nas prvi posjet francuskog predsjednika od osamostaljenja pogurati u Schengen?

U Zagrebu će u četvrtak biti potpisan i ugovor o nabavci 12 francuskih borbenih aviona Rafale, razgovarat će se o nastavku ekonomske suradnje, ali i o strateški važnim vanjsko-političkim temama za Hrvatsku Kada danas u Zagreb doputuje francuski predsjednik Emmanuel Macron bit će to prilika za otvaranje novog poglavlja u odnosima Francuske i Hrvatske koji su u prošlosti prolazili razne faze, od zahlađenja do zatopljenja. Prvi dolazak jednog francuskog predsjednika od osamostaljenja Hrvatske svakako je dokaz da idemo prema stvaranju temelja za izrazito dobre odnose, koji će rezultirati i dogovorom o strateškom partnerstvu dviju zemalja. U Zagrebu će u četvrtak biti potpisan i ugovor o nabavci 12 francuskih borbenih aviona Rafale, razgovarat će se o nastavku ekonomske suradnje, ali i o strateški važnim vanjsko-političkim temama za Hrvatsku. Naime, Francuska od 1. siječnja preuzima predsjedanje Europskom unijom i podržava hrvatski ulazak u Schengenski prostor i eurozonu. Za premijera Plenkovića bi realizacija ta dva cilja bila potvrda uspješnosti angažmana ne samo u domaćoj, već i europskoj politici. Na neki način i odskočna daska za njegov daljnji europski angažman unutar EU. Javlja GLAS ISTRE

Rješenje prioritetnog pitanja

U trenutku kada se u Njemačkoj mijenja vlast, a Francusku čekaju predsjednički izbori, vjetar u leđa od strane Pariza više je nego dobrodošao. Uostalom, Francuska i Njemačka su lokomotive Europske unije i što zaključe Berlin i Pariz obično se i provede. A za Hrvatsku je ulazak u Schengen prioritetno pitanje, jer bi naš turizam imao daleko veću šansu. Profitirali bi svi u zemlji, posebno Istra.

Macron u Hrvatsku dolazi danas navečer u dvodnevni posjet Zagrebu gdje će mu formalni domaćin biti premijer Andrej Plenković. U četvrtak će francuskog predsjednika najprije sa svim državnim počastima primiti hrvatski predsjednik Zoran Milanović, a potom premijer Plenković u Banskim dvorima. Plenković je domaćin i svečanog ručka, ali predsjednik Milanović neće biti na njemu jer, kažu u Uredu predsjednika, nije pozvan. Poziv je, međutim, dobilo troje dužnosnika Ureda predsjednika. Iz Vlade se pak, kako javlja RTL, doznaje da je ručak radni, kao dio programa premijera Plenkovića kao domaćina. 

– Na tom ručku neće biti visoki državni dužnosnici već predstavnici civilnog društva, gospodarstvenici i kulturnjaci… Pozvan je predstojnik Ureda predsjednika RH, diplomatski savjetnik…, pojašnjavao je jučer predstojnik Ureda premijera Plenkovića. Kažu i da je Pantovčaku bilo ponuđeno da organiziraju večeru u srijedu, ali da im to nije odgovaralo s obzirom na kasni dolazak Macrona. Prema nekim najavama Macronu bi Tereza Kesovija mogla otpjevati ”Larinu pjesmu”. Bit će tu i legendarni Ćiro Blažević, mnogi uglednici, diplomati, jedino što neće biti hrvatskog veleposlanika u Parizu, jer njega i dalje nema.

Poslovna i vojna suradnja

Tako ćemo bez veleposlanika uploviti u francusko predsjedanje EU-om, ali to su ionako naša posla. Bit će to prilika da se jasnije ukaže na efekte dosadašnje gospodarske suradnje, prije svega na angažman francuskih kompanija kod izgradnje autoputa u Istri i zagrebačke zračne luke Franjo Tuđman. Očito postoji zanimanje i za daljnje poslove, možda i u turizmu. Sada je na redu i vojna suradnja, iako još uvijek ne znamo detalje oko kupnje francuskih aviona. Vojni stručnjaci uopće ne spore da je riječ o avionima koji su na samom vrhu kvalitete, ostaje da se vidi kako će biti s dodatnom opremom i naoružanjem, kao i na održavanju i svemu što je važno u jednom tako kompliciranom poslu. Kada znamo na sukobe predsjednika države i ministra obrane, naravno ostaje i dilema može li se i to preliti na realizaciju velikog posla. Macron je Hrvatsku ostavio za sam kraj zemalja koje je posjetio. Od onih koje pripadaju EU samo nije išao u Mađarsku. Poslije Zagreba francuski predsjednik odlazi u Rim, gdje će razgovarati s talijanskim šefom države i premijerom, te papom Franjom. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA