Novinari su krivi za sve

Novinari su krivi za sve

Vikend prosvjed za slobodu što su ga u Zagrebu organizirali protivnici korištenja covid potvrda, ali i samog cijepljenja uopće, svakako neće ostati zapamćen po (ne)razumnim porukama antivaksera, desničarskih političarskih krpelja koji su se na njih nalijepili i naivaca koji misle da rade pravu stvar. Prosvjed će ostati zapamćen po paradoksu kojem već dugo svjedočimo u hrvatskom društvu, a to je da su mediji, odnosno novinari krivi za sve. Stoga je nepotrebno ponavljati koliko je glupo pred kamerama fizički i verbalno napadati novinare najgledanijih televizija, nego je nužno otvoriti pitanje do kada će novinari na svim razinama i u svim vrstama medija biti mete za odstrel onih kojima su istina, činjenice i znanstveni podaci nešto što ne mogu podnijeti pa idu preko granica zakona da prisile sedmu silu koja je odavno ostala bez moći da – zašuti. Javlja GLAS ISTRE

Napadi na novinare, koji se još uvijek ne tretiraju kao napadi na službene osobe koje rade svoj posao, postali su rutina na društvenim mrežama, u brojnim općinama i gradovima, u raznim javnim poduzećima, da se privatni običaji i ne spominju. Prošlog tjedna jednom su uglednom novinaru u Slavoniji poručili da sam sebi zapali svijeću na grobu, u Istri su prošle godine verbalno grubo vrijeđane novinarke, poruke koju dobivaju medijski djelatnici portala i tiskanih medija često su toliko odvratne da ih ne treba citirati.

Medijski radnici, koji su odavno prestali biti elita društva po materijalnom statusu, dok su mnogi od njih to ostali po moralnim zakonima koji ih drže u profesiji, na prosvjedu za slobodu dobili su po glavi i rebrima, što je pokazatelj kako prolaze u svakodnevnom životu. Ako su velike TV kuće, doslovno, dobile po tikvi zbog jednostavnog dnevnog izvještavanja, nije teško predočiti kakve prijetnje dobivaju novinari koji pokušavaju istražiti kriminal, korupciju ili političke mućke koje viđamo od Iloka do Savudrije.

Možda su u svemu tome najugroženiji radnici malih novina i portala kojima svaki lokalni šerif može prijetiti koliko hoće, a znamo da je takvih posvuda. Dovoljno je da se prijetnje ostvare povlačenjem oglasa, nedostavljanjem informacija, ignoriranjem kad novinar kaže – molim, odgovorite na pitanje!

Novinarska profesija danas je najugroženija u posljednjih tridesetak godina. Pandemija je ugrozila tiskane medije, fake news s društvenih mreža portale i digitalne izdavače, a skromne državne financijske potpore slobodne novinare i nezavisne portale čiji je postojanje posve jasan javni interes. Stoga su divljaci s mitinga “za slobodu” možda načinili nehotičnu uslugu novinarima i medijskim djelatnicima upozoravajući na taj gorući problem. Država ih može zaštititi na njihovom poslu ako to želi, ali ne notornim priopćenjima koje šalju Pantovčak, Banski dvori i strančice s podrškom od dva posto glasača. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA