Poruka koju svi trebaju čuti: ‘Dragi roditelji, nije sramota usmjeriti djecu na ova zanimanja!‘

Poruka koju svi trebaju čuti: ‘Dragi roditelji, nije sramota usmjeriti djecu na ova zanimanja!‘

U šibenskim hotelima AM Adria park (ex ‘Solaris’) završen je 33. kongres Ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, pod domaćinstvom Obrtničke komore Šibensko-kninske županije, i pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te Hrvatske turističke zajednice.Javlja SLOBODNA DALMACIJA

Ugostitelji i obrtnici iz sektora turizma ponovno su, četvrti put, u Šibeniku sjeli zajedno s predstavnicima državne vlasti te u panel raspravama razmotrili goruća pitanja od važnosti za sektor i prije izbijanja pandemije, poput poreznog opterećenja i sve težih prilika na tržištu kvalificirane radne snage u ugostiteljstvu i turizmu. Zadnji susret bio je 2019., pred pandemijske godine, a nakon iznenađujuće dobrog ljeta s Hrvatskom kao hit turističkom destinacijom, u vrijeme COVID pandemije, glavno je pitanje rasprave: „Posljedica COVID-a na turizam i ugostiteljstvo: što smo naučili i kako dalje?” Kongres u Šibeniku urodio je i cehovskim zahtjevima HOK-a prema Vladi, radi oporavka i bržeg razvoja sektora.

U tom cilju nužno je sniženje stope PDV-a od 13 posto na pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića, toplih napitaka, vina i piva te potpuno ukidanje poreza na potrošnju na državnoj razini, definirano Zakonom o financiranju lokalne samouprave.

Kvalitetna radna snaga ključ je održivosti i razvoja ugostiteljskog i turističkog sektora. Rješavanju problema nedostatka radne snage nužno je pristupiti međuresorno, kroz unaprjeđenje obrazovanja za obrtnička zanimanja, promociju i jačanje strukovnog obrazovanja, te smanjivanjem poreznog opterećenja rada i fleksibilnijim mogućnostima zapošljavanja kadra u ugostiteljstvu.

Kako je to kratko komentirao Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a u izjavi za medije:

 Treba nam dobra reforma obrazovnog sustava i stalna kampanja među roditeljima da nije sramota usmjeriti dijete da se školuje za obrtnika. Kućni odgoj u tom pravcu i radišnost, formula su za boljitak poduzetništva i cijelog društva, zaključio je predsjednik HOK-a.

Situacija s pandemijom i dalje je neizvjesna, a to povlači i mogućnost dodatnih epidemioloških mjera što bi prouzročilo pad prometa i izravnu financijsku štetu vlasnicima ugostiteljskih objekata. Zato je nužno, sljedeći je zahtjev HOK-a prema Vladi, da svaku najavu epidemioloških restrikcija prati i plan gospodarskih mjera sve dok okolnosti ne dopuste rad u punom zamahu. Također, potrebno je dopustiti radno vrijeme iza ponoći svim ugostiteljskim objektima koji za to ispunjavaju uvjete, uz obveznu primjenu COVID potvrda.

Naposljetku, Nacionalni program opravka i otpornosti u segmentu ugostiteljstva potrebno je maksimalno približiti i prilagoditi potrebama sektora kako bi se osiguralo dostizanje ciljeva zelene i digitalne tranzicije te povećala dodana vrijednost sektora, jedan je od zahtjeva HOK-a prema Vladi.

U vezi s tim u Šibenik je dobre vijesti ugostiteljima i turističkim djelatnicima donijela Sandra Herman, izaslanica Vlade Republike Hrvatske, državna tajnica Ministarstva turizma i sporta koja je skup u Šibeniku proglasila otvorenim.

– Hrvatski turizam pronašao je svoju samostalnu nišu i više od 60 posto sredstava za turizam bit će dodijeljeno privatnom sektoru, jednako i u višegodišnjoj novčanoj omotnici EU, istakla je državna tajnica.

U milijardama kuna broje se konkretne mjere i financijske pomoći turizmu i ugostiteljstvu, no svi znamo da obrtnici najviše žele živjeti od vlastitoga rada. Sigurna sam da ćemo opet doći do toga kada zajednički prebrodimo krizu, zaključila je Sandra Herman. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA