Milanović optužuje Banožića za letove u vojnim zrakoplovima

Milanović optužuje Banožića za letove u vojnim zrakoplovima

U vojarni “132. brigade Hrvatske vojske” u Našicama održan je svečani ispraćaj 36. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo. U područje operacije upućuje se 130 pripadnika Hrvatske vojske među kojima se nalazi šest žena. 

Svečanosti je nazočio predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović. Ministar obrane Mario Banožić trebao je nazočiti, ali je odustao. Javlja HRTV

– Odlučio sam ne davati izjave u krugu vojarne kako bi bila zaštićena od dnevne politike. Ministar se u zadnji tren nije pojavio. I djetetu je bilo jasno da svima skupa manipulira, ni prvi ni zadnji put. Vojska se nije mogla snimati jer bi se izjave opet morale davati izvan. Vas vojska uopće ne zanima. To želim prekinuti. Ti ljudi su ovdje zadnja rupa na svirali. Ako treba davati političke izjave, one će se davati izvan. Događaj nije predviđen za medije, rekao je. 

– 130 naših cura i dečki ide na Kosovo. Rekao sam im par prigodnih rečenica, tako bi bilo da je došao i ministar. Ne bi govorio i neće govoriti dok ne vrati brigadira Burčula u sustav pa ćemo vidjeti tko će biti jači. Opet se vraćam na početnu točku. Ne dopuštam zulum vojske, iskaljivanje na časnicima koji su cijeli život proveli u ratu i Hrvatskoj vojsci, završili vojne škole i onda ih se nogom u stražnjicu potjera, bez obrazloženja. Kao što s lažnim obrazloženjem lete i Pilatusi. Želim da se to odvija izvan kruga vojarne, rekao je.

– Ministar se najavio i onda kao zadnji sitni tat ne dolazi, ostavio je svoje ljude na cjedilu, rekao je Milanović.

– Ne znam što o njegovim letovima misle njegove kolege koji idu preko naplatnih kućica. On hitno leti, a najavi let dan ranije, kao da dolazi iz Vladivostoka. I onda ga nema niti u letnom manifestu. Ali srećom na kraju ga ne možeš prevariti. I onda kaže da je sve radio na poziv Ratnog zrakoplovstva. Hitno je letio, da mu se ne bi ohladila janjetina u Tisnom, gdje mu tata ima vikendicu, a najavi dan ranije hitni let. Ako to ne smeta njegovim kolegama koji se voze šinobusom, onda me baš briga. Ali ne može se to događati bez pisanog traga, to je strašno što radi.

– Svašta mi se prigovaralo, ja sam vrhovni zapovjednik. Ja kad idem transportnim sredstvima, idem uz svu dokumentaciju, a on se ukrcao na avion, u zadnji tren na prevaru. I zvat ću Plitvice da vidim koliko je medvjeda iz aviona “roknuo” s karabinom, mlađan lovac. Ovo je drama, on nama ide strahovito na živce, ali nas i zabavlja. Zabavlja nas još i više dok ga Plenković ne privede k nozi, to je početak svega, rekao je.

Milanović je rekao kako će za nekoliko dana Banoževićev potpis biti na ugovoru za kupovinu aviona vrijednih milijarde.

– Borbena oklopna vozila pješadije ispala su iz plana, generalima ništa nije rečeno. Drugim riječima, to je kao da ne idete kod zubara godinama, tako se postaje krnjav, ne moraš svake godine imati najskuplje tretmane, vidite što je metodika, vojska sve piše. Može nestati Horvat, ali ne može Banožić, rekao je Milanović.

Unatoč ranijoj najavi iz Ministarstva obrane RH (MORH), ministar Mario Banožić otkazao je dolazak na današnji ispraćaj HRVCON-a u operaciju KFOR na Kosovu, a kako se doznaje iz MORH-a, razlog tome je “novonastala situacije, u kojoj medijima nije dopušten ulaz u našičku vojarnu te stoga jer na ispraćaju nije predviđeno njegovo obraćanja, a niti obraćanje zapovjednika kontingenta”.

Banožić je, pak, na Facebooku objavio razloge za tu odluku.

– Hrvatska vojska je iznad svih nas političara. Svi smo prolazni, a ona će biti tu dok je Hrvatske. Nisam otišao u našičku vojarnu “132. brigade HV” na ispraćaj 36. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju KFOR jer ne želim sudjelovati u igrokazu gospodina koji nažalost ne razumije prve dvije rečenice iz ove objave. Pripadnicima 36. hrvatskog kontingenta želim sretan put i uspješnu misiju. Vidimo se uskoro, stoji u objavi ministra obrane. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA