Uhićena Piruška Canjuga sa suprugom, nekad moćnim HDZ-ovcem, u tišini je gomilala milijune, njihove vile ne bi se posramile ni holivudske zvijezde. Potječe iz istog mjesta kao i Zoran Milanović

Uhićena Piruška Canjuga sa suprugom, nekad moćnim HDZ-ovcem, u tišini je gomilala milijune, njihove vile ne bi se posramile ni holivudske zvijezde. Potječe iz istog mjesta kao i Zoran Milanović

Gotovo kad su ljudi već lagano počeli zaboravljati na aferu Agrokor koja se već četiri godine poteže po medijskim stupcima i istražiteljskim stolovima, u istom danu stigla nam je vijest o povlačenju optužnice te hapšenju društvanca za koje tužitelji smatraju kako su upetljani u nezakonite marifetluke. Uhićena je Mirela Puklin Alerić koja je bila jedna od triju tužiteljica u slučaju Agrokor, njezin suprug Goran Puklin i dalmatinske gore list 56-godišnja Piruška Canjuga, rođena Dinarina koja je bila optužena s Todorićem u aferi “mali Agrokor”, a potom nepravomoćno oslobođena optužbi. Temom se bavi SLOBODNA DALMACIJA

Tužiteljica Puklin Alerić je navodno preko supruga odavala informacije iz istrage i stanju predmeta Piruški Canjugi, nekadašnjoj drugoj najmoćnijoj ženi Agrokora i dugogodišnjoj bliskoj suradnici Ivice Todorića.

Piruška Canjuga rodom je iz Glavica pokraj Sinja, mjesta s nešto više od tri tisuće duša iz kojeg među ostalim potječe i aktualni predsjednik države Zoran Milanović kao i pokojna braća Marko i Vladimir Veselica. Upravo je Vlado Veselica, 1994. godine bio kum na vjenčanju Piruške Dinarine i tadašnjeg HDZ-ovog moćnog političara Zlatka Canjuge. Bračni par Canjuga se godinama prije raspada Agrokora dosta uspješno držao podalje od medija. Radili su u tišini i zgrtali silno bogatstvo. Nakon Tuđmanove smrti Canjuga se bacio u privatni biznis. Vodio je tvrtke koje su se bavile proizvodnjom papirnate ambalaže, a Piruška je bila visokopozicionirana menadžerica u Agrokoru. Njihova su mjesečna primanja premašivala i 100 tisuća kuna.

Na početku Zlatkove političke karijere zajedno su živjeli u stanu u zagrebačkoj Dubravi, a danas imaju raskošnu vilu u elitnom zagrebačkom naselju Tuškanac koje se ne bi posramile ni najplaćenije holivudske zvijezde. Vila od 400 kvadrata procjenjuje se na preko tri milijuna eura.  Jutarnji list je pisao kako je vila s gornje strane u potpunosti skrivena od znatiželjnih pogleda, a kompletan život unutar nje odvija se na tri podzemne etaže koje gledaju na šumu Tuškanac. Do njih se spušta liftom, dok se iz prostranog dnevnog boravka gleda u unutarnji bazen. 

Prilikom prvog uhićenja Piruške Canjuge 2017. godine kamere su uhvatile na vratima vile i njihovu kućnu pomoćnicu u besprijekorno ispeglanoj bijeloj pregači poput onih osoblja iz Downton Abbeya. Ako već ne u državi ‘stališe’ je Canjuga uspio provesti u vlastitoj kući.

“Prvi i po mnogočemu najelitniji hrvatski stališ je Hrvatska vojska, sa svim svojim časnicima, generalima i ostalim visokim dužnosnicima. Drugi hrvatski stališ čine redarstvenici, treći državni činovnici, a četvrti plemstvo, koje je komunistički sustav uspio uništiti kao nešto ‘kontrarevolucionarno’, ali u tome nije uspio. Peti hrvatski stališ čine više i niže svećenstvo, a onda, kao najmasovniji stališi, slijede seljaštvo i radništvo – dio je poznatog govora Zlatka Canjuga na Saboru HDZ-a. 

Politički uspon

Početkom devedesetih Zlatko Canjuga, skroman profesor iz Ivanca radio je kao referent za kulturu, a onda se hitro poput vjeverice penjao na društvenoj ljestvici. Za njegov politički uspon najzaslužniji je bio Ivić Pašalić koji ga je 1994. godine predložio za tajnika HDZ-a. Osim po besmislenoj teoriji stališa, Canjuga je ostao zapamćen i po neslavnoj epizodi u Dinamu, tadašnjoj Croatiji gdje je kao predsjednik kluba provodio Tuđmanove naputke u nogometu. Posprdno su ga nazivali Crna Guja. Paralelno s njegovim političkim usponom rastao je i utjecaj njegove supruge. U Agrokorovu upravu Piruška Canjuga ušla je upravo u vrijeme dok je njezin suprug bio glavni tajnik HDZ-a. HDZ-ovci su pričali kako je Piruškin odlazak u Agrokor omogućio Franjo Gregurić koji je bio dobar s Todorićem.

Piruška Canjuga završila je Agronomski fakultet u Zagrebu, gdje je nakon diplome radila kao znanstvena asistentica. Prije afere Agrokor povezivalo ju se i s aferom Agram. Kad se istraživala ta afera, dio istrage bio je usmjeren i na Ivicu Todorića. Njegovo ime se povezivalo sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i to ponajviše oko prenamjene gradskog zemljišta. Izvanrednu upravu na čelu s Antom Ramljakom, Piruška je dočekala na poziciji izvršne potpredsjednice za poslovanje i poslovni razvoj. Cijelu vijest pročitajte na izvornom LINKU

DEMOS MEDIA