U mreži Prvog o procesuiranju ratnih zločina i nestalima

U mreži Prvog o procesuiranju ratnih zločina i nestalima

Još uvijek je nerazjašnjena sudbina mnogih nestalih branitelja i civila, ali i procesuiranje ratnih zločina. Što je s optužnicom protivi vrha JNA koju je Državno odvjetništvo podignulo još 2002., a jučer je završila na panoima u središtu Vukovara?  O tome u emisiji U mreži Prvog govore državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrea Metelko Zgombić, zamjenica glavne državne odvjetnice Jasmina Dolmagić i predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir. javlja HRTV

Alvir je rekla kako su nezadovoljni što čelnici JNA nisu odgovarali za zločine, ali kako kaže, u ovom trenutku im je potreban istinski pijetet prema žrtvama iz Domovinskog rata.

Na pitanje koliko bi jedna presuda donijela katarzu za obitelji, Alvir je rekla kako bi presuda donijela katarzu u smislu suočavanja Srbije kao sljednice Jugoslavije i vojske Srbije kao sljednice JNA.

– Svi želimo da oni priznaju agresiju na RH, ali teško će biti da saznamo istinu o nestalima, naglasila je.

– Kazna za Veselina Šljivančanina je premala i ona je bila veliko razočaranje za obitelji pogubljenih na Ovčari, ali i za cijeli hrvatski narod. U tom kontekstu treba promatrati i optužnicu koju je RH podignula, a koja je bila prepuna netočnih podataka kada govorimo o imenima i mjestima stradavanja. Sama optužnica takva kakva je nije bila održiva, rekla je i dodala kako i danas nakon toliko godina, obitelji nestalih govore da što njima vrijedi da se nekoga optuži, ako oni ne znaju istinu o svojim najmilijima.

– Naša satisfakcija danas i prije 20 godina nije ista, iako udruga obitelji smatra da se zločini moraju procesuirati, zbog ne ponavljanja zločina i slanja poruke da je zločin ne kažnjiv, istaknula je.

Na pitanje što je s optužbom koja je pokrenuta protiv vrha JNA, prije 19 godina, Dolmagić je rekla kako bi prvo željela reći da ima razumijevanje za razočaranje obitelji žrtava i nestalih.

– Ovaj je predmet samo jedan od predmeta koji se odnosi na ratne zločine počinjene na području istočne Slavonije i vukovarskog područja gdje je podignuta optužnica protiv JNA. Optužnica protiv vojnog vrha JNA ima još, naglasila je i dodala kako su optužene osobe hrvatskom pravosuđu bile nedostupne. Državno odvjetništvo je podignulo optužnicu koja je pred sudom, a Hrvatska do prije 5 godina nije sudila u odsutnosti. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA