Što su sve ‘pazarili‘ Žalac i Petric? Ključna epizoda na koju računaju istražitelji odvila se nakon upozorenja službenice. Sada će ona biti krunski svjedok na suđenju

Što su sve ‘pazarili‘ Žalac i Petric? Ključna epizoda na koju računaju istražitelji odvila se nakon upozorenja službenice. Sada će ona biti krunski svjedok na suđenju

Svoj posao obavljala sam u skladu sa zakonom i Vladinim programom. Sve što mi se stavlja na teret netočno je. Sve službe u Ministarstvu bile su upoznate sa svime što se radilo. Ja nisam utvrđivala cijenu niti za jednu nabavu. To je radila resorna uprava u suradnji s glavnim tajništvom. Plan nabave mijenjao se sukladno potrebama tijekom procesa nabave, a sve su radile službe u Ministarstvu koje su sve potpisivale. Svi su znali što je plan Vlade i što treba ispuniti. Javlja SLOBODNA DALMACIJA

Glede konkretne nabave softvera, sve je sigurno odrađeno po zakonu, i ja nisam utjecala na Petrica ni SAFU, kako se tvrdi. Program SPUR je odličan program, ali ga moji nasljednici u Ministarstvu više nisu koristili. Bilo je priča i o drugim programima, kao npr. o e-fondovima i slično.

Ovim riječima se, prema pisanju Jutarnjeg lista, pred istražiteljima Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u prošlu srijedu navečer branila Gabrijela Žalac, a nakon što ju je hrvatska policija deset sati prije uhitila postupajući po europskom nalogu zbog optužbi za namještanje posla nabave softvera SPUR.

Te njezine riječi, pogotovo nakon najnovijeg otkrića Slobodne Dalmacije da je jedna od službenica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije tadašnju ministricu upozorila da natječaj nije u skladu sa zakonom i da ga treba doraditi, sada dobivaju težinu.

Radilo se konkretno o šefici Službe za nabavu MRRIFEU (puni podaci poznati redakciji), na čiju je konstataciju Žalac samo odmahnula rukom, pa je onda uputila da se obrati Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje (SAFU), na čijem je čelu bio također uhićeni Tomislav Petric. On i njegovi ekspresno su “pokrili” ministricu pozitivnim mišljenjem, iako je već tada bilo jasno da se iza natječaja vuku repovi, odnosno da se hoće pogodovati povlaštenim ponuđačima.

Podsjetimo, Državna komisija za kontrolu javne nabave srušila je šest puta mijenjani plan nabave Ministarstva za 2017. godinu, dajući za pravo poznatoj IT kući iz Zagreba da se pogodovalo zajednici ponuditelja iz Splita. Sporna je, među ostalim, bila cijena za ponudu dviju kuća tek nešto manja od deset milijuna kuna, tik na granici procijenjene vrijednosti nabave, ali prije svega to što su forsirani dobavljač(i), za koje se sumnjalo da su uopće u stanju obaviti posao, bili svjesni nepostojanja tržišne utakmice.

Ta lekcija nije nimalo opametila Gabrijelu Žalac, već je s jednakim elanom u planu nabave za iduću, 2018. godinu gurala isto rješenje, sada još skuplje i teško oko 13 milijuna kuna (s PDV-om više od 16 milijuna kuna).

Opet je stigla žalba, sada iz jedne druge splitske informatičke kuće, s tvrdnjom da je opseg posla nejasan i da prijeti nemala šteta za državni proračun ako prođe ono što nudi konkurencija iz Podstrane/Zagreba. Žalac i ekipa na to su odmahnuli rukom i odradili posao do kraja onako kako su i naumili.

Kada se sve to uzme u obzir, jasno je sada zašto bivša ministrica hoće pošto-poto svaliti krivicu na niži kadar u MRRIFEU-u, pa i na SAFU i Petrica osobno. Mogla bi se grdno prevariti upravo zbog postojanja jasnog dokaza da je bila upozorena od strane voditeljice Službe za nabavu Ministarstva, odnosno što ju je, umjesto da je pohvali za predan rad u službi, ekspresno smijenila i degradirala na nižu dužnost. Ista epizoda dobro je poznata i hrvatskim i europskim istražiteljima i na nju čvrsto računaju u sudskom postupku koji će posve sigurno uslijediti.

Inače, mi smo se ovih dana u MRRIFEU-u raspitali o sudbini njihove bivše šefice nabave. Nakon našeg upita, nastala je prava mala pomutnja. Prvo su tražili da im otkrijemo njezin identitet, što nismo htjeli zbog zaštite osbobnih podataka i istražnog postupka koji je u tijeku. Odgovor smo na koncu dobili nakon dva dana čekanja.

– Ne postoji nikakva službena zabilježba ili bilo kakva evidencija da je postojao ikakav prigovor o kakvom govorite. Također niti da bi isti bio uzrok nečije “degradacije”. Kako iz pitanja ne možemo znati o kojoj se osobi radi, tražili smo da nas se izvijesti o svim promjenama unutar Službe za nabavu te Vam prosljeđujem odgovor:

“U spomenutom periodu prema evidencijama Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u mandatu ministrice Gabrijele Žalac tijekom 2017. i 2018. godine, voditeljica Službe za nabavu raspoređena je na mjesto višeg stručnog savjetnika u Upravi za provedbu operativnih programa i financijskih instrumenata s 1. kolovoza 2017. godine.

Voditeljica Službe za nabavu rasporednim rješenjem na temelju nove Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Pravilnika o unutarnjem redu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije raspoređena je u drugu ustrojstvenu jedinicu Ministarstva na radno mjesto viši stručni savjetnik s EU koeficijentom s obrazloženjem u kojem se navodi da je službenik/ica iskazao/la interes za stručno usavršavanje u području pripreme i provedbe EU projekata, pa je u tom smislu upućen/a na stručno usavršavanje. Nadalje, s obzirom da službenik/ca nije ispunjavala uvjet za raspored na rukovodeće radno mjesto u području rada s EU fondovima, raspoređen/a je na nerukovodeće radno mjesto kako bi prvotno stekao/la iskustvo na odgovarajućim poslovima za upravljanje fondovima EU-a.”

– Za sve daljnje upite stojimo Vam na raspolaganju – stajalo je u odgovoru Ministarstva.

Trudili su se demantirati, a zapravo su potvrdili sve što smo i prije znali o slučaju voditeljice koja nije bila po mjeri Gabrijeli Žalac samo zbog toga što je radila svoj posao. Naravno, ne pada im na pamet ponovno razmotriti tu notornu degradaciju ili možda ekspresno nekadašnju voditeljicu nabave prebaciti u službu unutarnje kontrole.

Ipak, u Miramarskoj 22 sjedi manje-više ista ekipa kao u doba dok je tamo vladala uhićena ministrica. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA