Brodskoj bolnici zahvala za spašavanje putnika

Brodskoj bolnici zahvala za spašavanje putnika

“Nastojat ćemo pomoći u svim političkim i diplomatskim naporima, kao i u reformskom procesu”, poručio je Plenković. Javlja GLAS SLAVONIJE

Hrvatska i Kosovo dvije su prijateljske zemlje, ali postoji prostor za intenziviranje gospodarske suradnje. Istaknuo je to hrvatski premijer Andrej Plenković u Prištini u vrijeme službenog posjeta Kosovu. Naglasio je da se Hrvatska zalaže za europski put Kosova. “Nastojat ćemo vam pomoći u svim političkim i diplomatskim naporima, kao i u reformskom procesu”, poručio je. Dodao je i da je Hrvatska zainteresirana da razvija odnose s Kosovom i što više normalizira odnose sa Srbijom.

Plenković se sastao s kosovskim predsjednikom Vlade Albinom Kurtijem, a dvojica premijera bila su i na sastanku s gospodarstvenicima, na kojemu su sudjelovali predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Ericssona Nikole Tesle i Končar Elektroindustrije.Plenković je novinarima rekao kako je prije deset godina boravio na Kosovu kao dio izaslanstva tadašnje premijerke Jadranke Kosor. “Veselim se da će ovaj susret pridonijeti učvršćivanju i osnaženju političkih i gospodarskih odnosa između Hrvatske i Kosova”, poručio je Plenković. Napomenuvši da je gospodarska razmjena između Hrvatske i Kosova prije pandemije COVID-19 bila iznad sto milijuna eura godišnje, premijer smatra da ima prostora da se ona intenzivira i bude još veća. Stoga je izrazio zadovoljstvo da su u njegovu izaslanstvu predstavnici Hrvatske gospodarske komore te tvrtki Ericsson Nikola Tesla i Končar, koji imaju uspostavljenu suradnju s nizom kosovskih kompanija. “Vjerujem da će razgovori koji će se voditi s telekom i energetskim kompanijama dovesti do sklapanja sporazuma i poslova koji će omogućiti da budu prisutni na kosovskom tržištu”, rekao je Plenković.S hrvatskim premijerom na Kosovu je bio i Josip Samardžić, ravnatelj slavonskobrodske bolnice “Dr. Josip Benčević”, koji je od kosovskog premijera primio priznanje za djelatnike te bolnice koji su pružili pomoć stradalima u teškoj prometnoj nesreći koja se u srpnju dogodila kod Slavonskoga Broda i u kojoj je život izgubilo deset kosovskih državljana.

Plenković je izrazio uvjerenje da će put Srbije i Kosova prema Europskoj uniji pomoći da se riješe i otvorena pitanja koja postoje između dviju zemalja, uključujući i međusobno priznanje. To je, dodao je, na državama da se dogovore. “Ono što je stav Hrvatske je da podržavamo dijalog, stabilnost, da smo za deeskalaciju svih napetosti kojima smo svjedočili proteklih tjedana, da je prije svega na Srbiji i Kosovu da pronađu optimalan način nastavka dijaloga i poštovanja ili postojećih dogovora ili postizanja novih dogovora koji će ići u tom smjeru da odnosi budu bolji”, kazao je premijer Plenković. Dodao je da je Hrvatska zainteresirana da razvija odnose s Kosovom i što više normalizira odnose sa Srbijom. “Mislimo da je to dobro za stabilnost cijelog jugoistoka Europe”, poručio je.

Dijana Pavlović Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA