900 zaraženih već u ponedjeljak otkrili testiranjem javnih i državnih službenika. Čeka se vidjeti kako će tek biti danas…

900 zaraženih već u ponedjeljak otkrili testiranjem javnih i državnih službenika. Čeka se vidjeti kako će tek biti danas…

Ministarstvo zdravstva navodi da je već i ovime spriječena direktna zaraza još oko 2000 ljudi, indirektna pak daljnjih tisuća i tisuća drugih, što sve znači živote

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da je već u ponedjeljak, dan prije stupanja na snagu obveznog testiranja javnih i državnih službenika i ostalih, otkriveno skoro 900 osoba pozitivnih na koronavirus. Doznaje RTL

“Od ukupno 37.682 evidentiranih antigenskih testiranja u zadnja 24 sata, njih čak 892 je pozitivno kod osoba bez znakova bolesti COVID-19”, stoji u priopćenju i u nastavku se citira ministra Vilija Beroša koji je objasnio značaj ovog podatka:

“Visoka brojka novootkrivenih pozitivnih osoba iznova dokazuje smisao i važnost uloge COVID potvrda u kontroli širenja epidemije.”

Beroš ističe:

“U slučaju nepostojanja navedene dodatne sigurnosne mjere obveznog testiranja, tih 900 osoba i dalje bi širili zarazu u svom radnom okruženju, u svojoj obitelji i drugim prigodama što dovoljno govori o razmjeru epidemiološke štete koju smo prevenirali među našim građanima u samo jednom danu.”

Procjenjuje se da je ovime, otkrićem već i ovih 900 ljudi, neposredno spriječena direktna zaraza još gotovo 2000 osoba, a indirektno kudikamo više, na tisuće, što u konačnici znači i određeni broj života ljudi. 

“Bazični reprodukcijski indeks iznosi 5 kod delta varijante što znači da jedan zaraženi delta varijantom može zaraziti 5 osoba koje nisu cijepljene i nisu preboljele bolest”, citira se pak Krunoslava Capaka, ravnatelja HZJZ-a koji smatra da je 60 posto odraslih u RH zaštićeno ili cjepivom ili preboljenjem.

Strogo matematički, to bi značilo da je već u ponedjeljak otkrićem pozitivnih brzim testovima spriječena direktna zaraza 1784 ljudi. Naravno, pod uvjetom da se novootkriveni pridržavaju dobivenih uputa odnosno izolacije.