Za pet slavonskih županija ugovoreno 18,5 mlrd. kuna

Za pet slavonskih županija ugovoreno 18,5 mlrd. kuna

U Slavoniji za očuvanje radnih mjesta isplaćena sredstva za 100.000 zaposlenika. Javlja GLAS SLAVONIJE

Za projekte na području pet slavonskih županija, u sklopu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, od listopada 2016. do kraja rujna ove godine ugovoreno je 18,58 milijarda kuna, a isplaćeno 10,3 milijarda kuna.

Istaknuto je to na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održanoj u petak u Pleternici. Riječ je o dvanaestoj sjednici tog savjeta, osnovanog u ožujku 2017.

Koordinacija

“Vladina namjera je bila Projektom Slavonija, Baranja i Srijem na cjelovit i sveobuhvatan način omogućiti koordinaciju nacionalnih i europskih sredstava, županija, gradova i općina, uz doprinos akademske zajednice i drugih institucija, kao i uz participaciju saborskih zastupnika iz pet slavonskih županija, te stvaranje okvira koji će sustavno pratiti napredak ulaganja i razvoja Slavonije, Baranje i Srijema. Uspjeh ovoga projekta doveo je do toga da će Vlada ustrojiti sličan format i za sjeverozapadne županije”, istaknuo je na sjednici premijer Andrej Plenković.

Članovima Savjeta predstavljena je informacija o ugovorenim projektima na području Slavonije, Baranje i Srijema, Razvojni sporazum i Plan industrijske tranzicije Panonske Hrvatske, informacija o provedbi projekata iz područja poljoprivrede te prilike za nova ulaganja iz Europskog socijalnog fonda. “U pet godina na svim dosadašnjim sjednicama Savjeta poslali smo jasnu poruku koliko je Slavonija važna za našu vladu i koliko je budućnost i razvoj Slavonije važan za Hrvatsku”, poručio je Plenković.

Podsjetio je kako su od posljednjega sastanka sve razine vlasti u Hrvatskoj bile mahom angažirane na suzbijanju posljedica pandemije. “Morali smo učiniti maksimalne napore za funkcioniranje sustava, proračunsku stabilnost, plaće, radna mjesta i mirovine. Reagirali smo agilno, dobro, pronašli smo balans između zdravstvene zaštite i funkcioniranja društva i gospodarstva, istovremeno vodeći računa da temeljni smjerovi naše politike ne dođu u pitanje”, kazao je premijer, dodavši kako ta zadaća nije bila nimalo jednostavna. U tom je razdoblju, dodao je, održan investicijski kreditni rejting, a najnovije su prognoze Europske komisije Hrvatsku stavile na treće mjesto po gospodarskom rastu u 2021. “Pokazali smo žilavost, upornost i sposobnost, a unatoč teškim uvjetima pronalazimo rješenja za budućnost”, poručio je.
Premijer je istaknuo da u vrijeme krize prouzročene pandemijom Vlada nije dopustila društveni rascijep. “Očuvano je 700 tisuća radnih mjesta u privatnom sektoru u 120 tisuća poduzeća. U pet slavonskih županija kroz te su mjere isplaćene 1,2 milijarde kuna za 100 tisuća zaposlenika i 14 tisuća poslodavaca. U tim je trenutcima jedino država mogla napraviti taj iskorak i spriječiti val otpuštanja i val stečajeva”, naglasio je Plenković.

Ulaganja u poljoprivredu

Vlada je u proteklom razdoblju radila i na ubrzanju apsorpcije europskih sredstava iz prve Višegodišnje financijske perspektive, iz koje je za pet slavonskih županija alocirano 18,5 milijardi kuna. Između ostaloga, podsjetio je i na “inovativan pristup Vlade” prošlogodišnjom odlukom da Osijek postane prvi veliki grad u kojem će se izgraditi 5G mreža, i “to predstavlja jedan od pionirskih projekata i hvatanje koraka s digitalizacijom i četvrtom industrijskom revolucijom”. Važnim je istaknuo i aktivnosti radi korištenja geotermalne energije u toplinarstvu, a od devet takvih lokaliteta u Hrvatskoj čak ih je šest na području Slavonije, Baranje i Srijema. Spomenuo je i luke na unutarnjim plovnim putovima, a tri od četiri takve na ovom su području – Vukovar na Dunavu, Osijek na Dravi i Slavonski Brod na Savi. Istaknuo je da je Vlada puno ulagala u luke jer su one važne za gospodarstvo, promet i povećanje kapaciteta. Najavio je i ulaganja u zdravstveni sustav, istaknuvši kako je izrazito važno da KBC Osijek postane velika moderna bolnica.

Premijer je istaknuo i da je u Planu oporavka za poljoprivredu osiguran 131 milijun eura za investicije. Gradnja prvog regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće počela je u Osijeku, a investicija je vrijedna 101 milijun kuna.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak podsjetila je kako su od posljednje sjednice Savjeta u pet slavonskih županija ugovoreni projekti vrijedni više od dvije milijarde kuna, pri čemu je do sada isplaćeno oko 740 milijuna kuna. Najveća vrijednost projekata, 6,67 milijardi kuna, ugovorena je u Osječko-baranjskoj županiji, a ukupno je u pet slavonskih županija ugovoreno više od 27 tisuća projekata, izvijestila je Tramišak.

Dijana Pavlović Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA