Epidemija koronavirusa se širi; Neslužbeno – 6987 novozaraženih

Epidemija koronavirusa se širi; Neslužbeno – 6987 novozaraženih

U Hrvatskoj je jučer oboren rekord u dnevnom broju novozaraženih, imamo čak 7315 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Udio pozitivnih među testiranima je 43 posto. Na bolničkom je liječenju 1940 pacijenata, od kojih su 254 na respiratoru. S koronavirusom je preminulo još 50 osoba. Javlja jutros HRTV

U Splitskoj bolnici udvostručuje se broj onih koji trebaju respirator. Istodobno dio građana prosvjeduje protiv mjera i COVID propusnica, a redovi za one koji se žele cijepiti sve su duži. Raste broj onih koji prvi put primaju cjepivo.

Doktor Marko Rađa ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije u emisiji Studio 4 rekao je da se i danas, kao i proteklih dana očekuje 700-900 ljudi za cijepljenje.


– Najpozitivnije je da je više od 500 pa čak i preko 600 novih osoba koje su došle po prvu dozu cjepiva. Najbolji pokazatelj je da je u sedam dana studenoga cijepljeno 2800 osoba, dok je u cijelom listopadu jednom dozom cijepljeno 2000 osoba, rekao je, te istaknuo kako na području grada Splita dnevno imaju 1200-1300 novo cijepljenih osoba.

– U Splitsko-dalmatinskoj županiji prvom dozom procijepljeno je više od 50 posto osoba starijih od 18 godina. To ulijeva optimizam, a efekt ovoga svega vidjet ćemo za 2-4 tjedna. Imunitet se ne stvara odmah kad se cijepimo, već za nekoliko tjedana. Ove visoke brojke pratiti će nas još koji dan, ali za očekivati je da ćemo za mjesec, mjesec i pol dana biti malo relaksiraniji, rekao je doktor Rađa.

Kad je riječ o covid potvrdama, istaknuo je kako ih je trebalo uvesti i ranije.

Broj oboljelih od COVID-a raste u Zadarskoj županiji. U tamošnjoj Općoj bolnici na odjelu intenzivne njege čak je 95 posto onih koji se nisu cijepili niti jednom dozom.

U Zadru se danas otvara pet dodatnih punktova, a interes za cijepljenje u posljednja dva tjedna narastao je 10 puta.

U Zadarskoj županiji prvu dozu cjepiva do sada je primilo 50 posto stanovništva, a drugu 46 posto.

Jedan od razloga bržeg širenja virusa je i pojava delta plus varijante. Prošli tjedan otkrivena je u Čakovcu, a jučer i u Zagrebu i Splitu. U međuvremenu interes za cijepljenje i dalje raste. U jednom danu cijepljeno je 24.500 ljudi, od toga 15.200 prvom dozom. Do sada je u Hrvatskoj cijepljeno 48,6 posto ukupnog stanovništva, odnosno 58,2 posto odraslih.

Zbog galopirajućeg širenja zaraze, od sljedećeg će tjedna na snazi biti strože epidemiološke mjere u državnim institucijama, među kojima je i Hrvatski sabor. Nitko, pa ni zastupnici, bez COVID potvrde ili negativnog testa – od ponedjeljka neće moći nazočiti sjednicama, ali će se moći ukjučiti videovezom.

U Zagrebu, Puli, Zadru i Splitu i sinoć su građani prosvjedovali protiv Covid potvrda. Okupljenima na splitskoj Pjaci pridružili su se i bajkeri. Podržali su ih defileom, a svoj su prosvjed nazvali “Bukom motora protiv šutnje o slobodi”.

Broj novozaraženih u županijama:

• 
Koprivničko-križevačkoj županiji 249 novih slučaja, preminule tri osobe 
• U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 115 novih slučajeva, jedna osoba preminula
• U Požeško-slavonskoj županiji 82 nova slučaja

Koronavirus u svijetu

Njemačka ima rekordni broj novih infekcija koronavirusom – 50.196 novih slučajeva, što je znak snage ovog vala epidemije koji pogađa zemlju, objavio je institut Robert Koch. To je prvi puta od početka pandemije da je u jednom danu prijeđen prag od 50.000 novih slučajeva. Broj umrlih u 24 sata bio je 235.

Zbog izrazito visokog porasta broja novooboljelih, Bugarska je aktivirala mehanizam civilne zaštite Europske unije, a u Rusiji je popunjeno gotovo 83 posto bolničkih kapaciteta za COVID-pacijente.

Austriji je broj novozraženih u jednome danu prvi put peteroznamenkast – popeo se na 11.340, najviše od početka pandemije.

Francuskoj će svim starijima od 65 godina, za dobivanje COVID-potvrde, biti potrebna treća doza. A u Sjedinjenim Državama dosad je, prema podacima tamošnje vlade, cijepljeno gotovo 900 tisuća djece u dobi od 5 do 11 godina i to u samo nekoliko dana. Vijest je na izvornom LINKU

DEMOS MEDIA