Plenković: Cijenu goriva ćemo blokirati još mjesec dana

Plenković: Cijenu goriva ćemo blokirati još mjesec dana

Nakon savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista premijer Andrej Plenković rekao je da je iznenađen viješću o uhićenju bivše ministrice Gabrijele Žalac, ali da  ne zna ništa. Napominje da  presumpcija nevinosti postoji te da će o tome ću govoriti kada budem znao više. Komentirao je i cijenu goriva, jučerašnjem sastanku dvaju vijeća i stanje vezanom za epidemiju koronavirusa.

– Ovo je prigoda da u sljedeća tri dana najmerotorniji stručnjaci ocijene stanje hrvatskog gospodarstva i očekivanja koja su preda nama, da na stručan način daju doprinos raspravi o tome što bi bilo korisno za sve nas, bilo da smo Vlada ili dio poslovnog sektora, rekao je premijer Andrej Plenković nakon otvaranja  29. savjetovanja Hrvatskog društva ekonomista koje se održava u Opatiji.

– Mislim da smo se vrlo brzo vratili, nakon krizne 2020. i pada BDP-a od 8%, u situaciju kada ćemo ove godine imati rast BDP-a od 9%, prema našim procjenama, rekao je Plenković koji je na otvaranju savjetovanja predstavio gospodarski plan Vlade.

Plenković je ponovno iznio sve poduzete mjere tijekom krize izazvane pandemijom koronavirusa.

O jučerašnjim sastancima dvaju vijeća

Upitan o jučerašnjim sastancima Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je da smatra kako je načelnik Glavnog stožera, admiral Robert Hranj, dobar čovjek. 

– Ako ga se nešto pita i traži stav, onda je na njemu da da odgovor, a ne da traži nečije dopuštenje. Uostalom, neka sam Hranj kaže što je bilo, kazao je Plenković.

– Ponavljam, predsjednik Milanović krši Zakon o sudovima, besprizorno ne čestita Dan državnosti, a reakcije nema, i krši Zakon o obrani, naglasio je Plenković i dodao kako se jučer nisu dogovorili oko “doslovno jedne riječi”. On misli da materijalno stanje nije zadovoljavajuće, ja mislim da je i da će se ulagati više, dodao je. 

– Što se tiče ovoga da bih ja ponizio načelnika Glavnog stožera to je zamjena teza. Ja poštujem Hranja, znam ga dugo i zalažem se za njegovo pravo i slobodu govora. On tamo dolazi kao ravnopravni član Vijeća za obranu, ima pravo govoriti. Zato se i sastajemo s njim, da njega kao prvog čovjeka vojske nešto pitamo, rekao je Plenković i poručio kako Hranj nije između dvije vatre.

Testiranje na koronavirus

– Još jedno vrijeme ćemo plaćati testiranja, dok budemo mogli. Ne može to ići u nedogled, rekao je Planković novinarima.

Ponovio je kako cjepivo ne nudi jamstvo da se netko neće zaraziti, ali štiti od težih oblika bolesti.

– Pozdravljam činjenicu da se ubrzalo cijepljenje. Nažalost, treba doći do toga da se četvrti val intenzivira, da imamo 50-ak mrtvih na dan da ljudi shvate ono što govorim svaki dan – cijepite se, nemamo trenutno boljeg mehanizma zaštite, poručio je Plenković.

Rekao je kako smo danas na 58,2 posto cijepljenih, a do kraja tjedna dignut ćemo se iznad dva milijuna cijepljenih.

– Ići ćemo brzo iznad 60 posto. Htio bih da budemo pametni kao Portugalci, Maltežani, Danci, da smo na 90 posto i da smo OK. Meni bi to bilo najdraže, ali takav naivac teško da mogu biti nakon ovoliko apela”, dodao je.

Dokad blokada cijene goriva?

– Produžit ćemo za još mjesec dana. Tri mjeseca to možemo. Pratimo situaciju, radimo u interesu građana. Nije mi u interesu da mi cijena naftnih derivata opet ugrozi standard građana kojima povećavamo plaće, imamo inflaciju ispod prosjeka EU-a, i gledamo kako da mehanizmima koje imamo, a Vlada ima neke alate u rukama, idemo u korist građana, rekao je Plenković. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA