ALARMANTNI PODACI U ZAGREBU Poznati neuropsihijatar upozorava: ‘U epidemiji smo po potrošnji droge’

ALARMANTNI PODACI U ZAGREBU Poznati neuropsihijatar upozorava: ‘U epidemiji smo po potrošnji droge’

Gost “Pressinga” na N1 televiziji bio je umirovljeni liječnik i neuropsihijatar Slavko Sakoman. Komentirao je zabrinjavajuće podatke o povećanju korištenja droga.Vjest donosi ZAGREB INFO

Naime, Zagreb je po posljednjim podacima prvi po konzumaciji amfetamina u Europi, a u posljednjih pet godina potrošnja kokaina porasla je za preko 500 posto. Glavni grad Hrvatske nalazi se na 9. mjestu po dnevnoj potrošnji kokaina u EU (510 miligrama na 1000 stanovnika). Sakoman ističe da je porast počeo 2015. godine te da je bio skokovit. Osvrnuo se na percepciju kokaina u javnosti.

“Kokain je svjetsko zlo. Trgovinama drogama jedan je od najsnažnijih izvora crnog novca u svijetu. To je crni novac koji ponekad manipulira vladama, primjer je Meksiko. Profil kokainskih ovisnika je negdje u javnosti komuniciran kao nešto elitno, da to mogu priuštiti samo oni koji imaju puno novca, da je to čisti kokain u određenim prilikama, da si faca kad možeš častiti kokainom. To ukazuje na poremećaj vrijednosnog sustava kada naprosto netko da bi se zabavio mora uzeti liniju psihoaktivne supstance koja je sigurno štetna za zdravlje”, objasnio je.

U emisiji je dao za primjer zabrinjavajući slučaj 16-godišnjaka koji je bio pozitivan na tri vrste droga.

“Dođe klinac od 16 godina koji je pokušao razbojničku pljačku. Razgovaram s njim, što si uzimao. Napravit ćemo testiranje. Napravim test na nekoliko droga, pozitivan na kanabis, na amfetamin i kokain”, ispričao je neuropsihijatar i otkrio da mu je maloljetnik rekao da je do droge došao u kockarnici te da se zadužio jer je posudio od kamatara novce zbog čega se odlučio na pljačku.

“Kako jedan tinejdžer može biti u noćnom klubu u jedan sat u noći? Tko kontrolira ulaz, tko štiti mladež?”, pita se neuropsihijatar.

Sakoman smatra da su političke promjene, nestabilna kadrovska politika, a posljedično tomu i pad kvalitete u radu krim policije, samo neki od pozadinskih razloga koji su doveli do porasta potrošnje droge u Hrvatskoj. Komentirao je i velike zapljene policije u posljednjih nekoliko godina.

“U Hrvatskoj je danas 100.000 ljudi kupilo drogu, sto posto. Bilo je 100.000 transakcija u jednom danu. Kad je riječ o pet grama kupiti, bilo je možda 10.000 transakcija, a kad je riječ o kilama, to je nešto manje. Što znači 6.000 zapljena u godinu dana?!, poručio je Sakoman i upozorio da smo u “epidemiji potrošnje droge”.Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA