Ministar Banožić: Materijalni problemi u vojsci vuku se godinama

Ministar Banožić: Materijalni problemi u vojsci vuku se godinama

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je nakon sastanka na kojemu su sudjelovali i premijer Plenković te ministri Davor Božinović, Tomo Medved i Gordan Grlić Radman, s vojnim zapovjednicima HV-a, da je tema bila materijalno stanje u vojsci. Banožić je kazao da su to problemi koji se vuku dugi niz godina u HV-u, desetak i više godina. Donosi HRT

Ministar je izjavio i da problemi nisu ranije riješeni jer nije bilo jasnog izvora financiranja, ali je postojala želja za rješavanjem problema.

Bilo je riječi o projektima koji su iz određenih razloga produljivani.

– Izrazili smo zadovoljstvo nabavkom višenamjenskih borbenih aviona, kazao je i dodao da je remontom MIG-ova bila produžena borbena sposobnost HV-a. Podsjetio je i na nabavku Kiowa helikoptera te opremanje pojedinih objekata koje vojska koristi.

Istaknuo je i da je bilo zadovoljstvo upoznati premijera na koji način HV realizira proračun.

– Imamo bitno povećanje proračuna. Rješavaju se višenamjenski borbeni avioni, a i Black Hawk helikopteri koji će doći u idućem kvartalu u Hrvatsku. To ne znači da se neće i dalje ulagati u kopnenu vojsku i mornaricu, izjavio je Banožić.

Najavio je da će se najmanje jednom godišnje održavati ovakvi sastanci koji će biti prilika da se premijera upozna s projektima koje vojska realizira, “kako se  ne bi dogodilo kao prijašnjih godina da neki projekti ostanu nerealizirani”. 

– Na ovakav način mislim da ćemo čim prije riješiti probleme u Hrvatskoj vojsci. Oni nisu nastali jučer, prije mjesec dana ili godinu, već se vuku godinama, dodao je. 

Na pitanje jesu li zapovjednici na govorili o konkretnim problemima koji muče vojsku, rekao je da je načelnik dao pregled stanja  vojske sukladno planovima razvoja. 

– Nakon toga je svatko od zapovjednika dobio priliku govoriti o konkretnim projektima i zašto su oni bitni za Hrvatsku vojsku. Oni jesu bili lista želja, ali kada pogledate financijsku strukturu od 2012., vidite da do 2016. nije bilo povećanja sredstava. Čak je u jednom trenutku proračun bio ispod 4 mlrd. Upravo s 2016. godinom dolazi do iznimnog povećanja sredstava. Iznimka je bila 2020. godina kada smo došli do rebalansa. Tada sam shvatio da nemamo konkretan projekt od kojeg odustajemo, nego da dolazi do linearnog smanjenja. Očekujem da kad se u proračunu kaže od čega se odustaje, da to bude konkretan projekt, izjavio je ministar Banožić.

Sastanak premijera i ministara s vojnim zapovjednicima

– Kada je najavljivao ovaj sastanak premijer Andrej Plenković kazao je da s vojnim zapovjednicima želi razgovarati o stanju u Oružanim snagama i iz prve ruke saznati o eventualnim otvorenim pitanjima i problemima te vidjeti na koji način Vlada može doprinijeti njihovom rješavanju. Osim premijera i ministra obrane Marija Banožića, na sastanku je i načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj, zamjenik načelnika GS OS RH Siniša Jurković, zapovjednici triju grana Hrvatske vojske te ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije. Ondje su i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te ministri Davor BožinovićTomo Medved i Gordan Grlić Radman, izjavila je novinarka HTV-a Jelena Bokun za podnevni Dnevnik. 

“Verbalni sukob” na relaciji predsjednik Republike – ministar obrane, traje proteklih 20-ak dana. Sve je započelo umirovljenjem brigadira Elvisa Burčula, zapovjednika Počasno-zaštitne bojne. Umirovio ga je ministar Banožić. S tim se nije složio predsjednik Republike, već je htio da ostane na toj dužnosti do kraja godine. Smatra se da bi se to sve moglo smiriti sutra na sastanku Vijeća za obranu na kojemu će biti i premijer i predsjednik RH i ministar obrane, dodala je Bokun.