Pacijent u bolnici u Petrinji pao s kreveta i preminuo: Supruga ga našla vezanog i u vrlo lošem stanju. Određeno milijun kuna odštete…

Pacijent u bolnici u Petrinji pao s kreveta i preminuo: Supruga ga našla vezanog i u vrlo lošem stanju. Određeno milijun kuna odštete…

Pacijent je u bolnici pao i teško ozlijedio glavu, od čega je umro dva dana kasnije. Opća bolnica obitelji pokojnika mora platiti ukupno oko milijun kuna s kamatama i sudskim troškovima.

Tragedija se dogodila još u srpnju 2004. godine u bolnici u Sisku. Općinski i Županijski sud najprije su odbili tužbe supruge, kćeri i sina te je presuda postala pravomoćna. No, Vrhovni sud prihvaća reviziju, a Ustavni sud kasnije poništava sve presude te se postupak vodi ponovo.

U petak je sud u Sisku donio nepravomoćnu presudu kojom je kćeri i sinu, po naputcima Vrhovnog i Ustavnog suda, dosudio po 225.000 kuna, a ranije je supruga pravomoćno dobila 220.000 kuna. Na to idu kamate i sudski troškovi, pa se iznos penje na čak milijun kuna.

Parnični postupak prije 15 je godina pokrenut protiv Specijalne bolnice za kronične bolesti Petrinja. U presudi se navodi kako je pacijent 6. srpnja 2004. oko 15 sati primljen na odjelu zbog problema dišnih puteva te smješten na stacionar gdje je trebao primati infuziju i lijekove, piše Danica.hr.

Idućeg dana bio je u dobrom stanju, pokazivao je znakove oporavka te je normalno komunicirao. No, 8. srpnja supruga ga je pronašla u bolničkoj sobi vezanog za krevet u vrlo lošem stanju i s njim nije mogla komunicirati. Uočila je tragove udarca na desnoj strani čela, a tu ozljedu ranije imao.

“Zbog vrlo lošeg stanja pacijent je prevezen u Opću bolnicu Sisak gdje je preminuo 9. srpnja u 4.50 sati ujutro. Obdukcijskim nalazom je utvrđeno da nije umro od bolesti zbog koje je zaprimljen, već kontuzije mozga koja je posljedica ozljede glave”, stoji u presudi.

Riječ je o pacijentu kod kojeg je provedeno operativno liječenje tumora grla i zračenje.

“Nakon uočene ozljede glave 8. srpnja, koju je pretrpio najvjerojatnije prilikom pada s kreveta, hitno je prebačen u sjedište bolnice u Sisku te su tom prilikom poduzete sve pretrage i mjere radi pružanja pomoći i liječenja u vidu pregleda neurologa, lumbalne punkcije i CT mozga.

Na snimkama glave i prilikom punkcije nije bilo vidljivo nikakvo krvarenje u mozgu ili moždanoj komori, a koje bi bilo posljedicom pada. Zbog toga bolnica ne može biti odgovorna za pad pacijenta jer je do njega došlo najvjerojatnije njegovom nesmotrenošću”, tvrdi bolnica.

No, sudac je prihvatio odštetne zahtjeve i odredio bolnici da ih obešteti zbog smrti supruga i oca. Presuda donesena u petak je nepravomoćna i na nju se bolnica može žaliti, prenosi RTL.