OČUVANJE STABILNOSTI I MIRA EUFOR ostaje u BiH, Dodik nastavlja prijetiti

OČUVANJE STABILNOSTI I MIRA EUFOR ostaje u BiH, Dodik nastavlja prijetiti

Milorad Dodik najavio je kako će Cristiana Schmidta Republika Srpska tužiti u Njemačkoj zbog “lažnog predstavljanja” Vijest objavljuje GLAS SLAVONIJE

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je produljilo na godinu dana mandat europskih vojnih snaga u BiH (EUFOR Althea). Rasprava i glasovanje o rezoluciji 2604 u Vijeću sigurnosti događalo se u trenutku dok je čelnik bosanskih Srba u zemlji koja je nakon završetka rata u 1990-im podijeljena po etničkom načelu zaredao s prijetnjom odcjepljenja te se našao na meti optužbi za ugrožavanje mira.

Schmidt bez izvješća

Rusija, koja podupire bosanske Srbe, oštro je kritizirala funkciju visokog predstavnika za BiH i posebnog predstavnika za EU, kao što je činila 2020. i 2019., pa čak ne priznaje Nijemca Christiana Schmidta koji je nedavno zamijenio Austrijanca Valentina Inzka nakon 12 godina mandata. Rusija osporava tu dužnost koju ocjenjuje pristranom. “Mjesto je upražnjeno. Nema visokog predstavnika ni kandidata koji bi danas bio visoki predstavnik”, istaknuo je ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzja. Schmidt zapravo nije bio ni pozvan da podnese izvješće u Vijeću sigurnosti, što je bio mogući ustupak za rusko glasovanje o produljenju mandata EUFOR-a Althea, misle promatrači.

Šef Delegacije EU-a u BiH Johann Sattler kazao je kako je odluka Vijeća sigurnosti o produljenju vojne misije EUFOR-a dobra vijest koja predstavlja jamstvo očuvanja stabilnosti u zemlji uzdrmanoj najtežom političkom krizom nakon 1995. godine. “U konačnici su prevladala stajališta o važnosti samog EUFOR-a i ulozi koju je odigrao održavajući sigurno okruženje u BiH. Ova odluka dolazi u važnom trenutku kada je politička situacija vrlo osjetljiva”, kazao je Sattler. Potvrdio je kako će Delegacija EU-a nastaviti blisku suradnju sa Scmidtovim uredom. To što je ruska diplomacija prije glasanja svoju potporu uvjetovala time da se Schmidtu onemogući da osobno podnese izvještaj, još je jedan dokaz njihova protivljenja njegovu mandatu jer su ranije tražili i da se on zadrži u BiH najduže do ljeta 2022. godine, što nije prihvaćeno. Rusija od tada, jednako kao i vlasti Republike Srpske, uporno odbija komunicirati sa Schmidtom u njegovoj sadašnjoj ulozi.

Sattler je kazao kako EU jasno podupire Schmidta i njegov mandat. “U ime EU-a dajem potporu visokom predstavniku i njegovu uredu. Istina je da nije imao priliku osobno izložiti svoje ocjene (pred Vijećem sigurnosti), no nadam se da će uskoro imati priliku”, kazao je, dodajući kako se pozivaju svi u BiH da se vrate institucionalnom djelovanju i u tijelima vlasti BiH nastoje riješiti probleme.

Diplomatska pobjeda

Milorad Dodik i mediji u RS-u nastojali su predstaviti kao “veliku diplomatsku pobjedu” to što je Schmidt spriječen da govori, prešućujući da je Dodik ranije prijetio kako će svim silama i uz potporu Moskve spriječiti i produljenje mandata EUFOR-u. “Ono što smo naučili od sjednice Vijeća sigurnosti je da BiH nema visokog predstavnika”, kazao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, najavivši kako će RS Schmidta “tužiti u Njemačkoj zbog lažnog predstavljanja”. Pojašnjavao kako on samo traži da se poštuje ustav BiH ne bi li se “produžio život” te države te da najavama o osporavanju njezinih ovlasti ispravlja navodne nepravde iz prošlosti. “Sarajevo pokušava sačuvati oteto tako što će optuživati RS”, kaže Dodik, koji tvrdi da se cijeli svijet urotio kako bi u BiH uspostavio “dominaciju muslimana”. Sredinom mjeseca Dodik planira potaknuti raspravu pred Narodnom skupštinom RS-a o prijenosu niza ovlasti s države na taj entitet. Ranije je najavljivao kako će predložiti da se o tome odmah donesu odgovarajući zakoni, no sada kaže kako bi se tada zapravo trebalo raspravljati o “informaciji”, a bude li ona usvojena, vladi RS-a dao bi se novi rok od šest mjeseci za pripremu prijedloga zakona kojima bi RS od BiH preuzela određene poslove. Iz oporbe u RS-u su to ocijenili kao dokaz da Dodik samo kupuje vrijeme i pokušava eksploatirati sadašnju krizu do izbora najavljenih za listopad 2022. godine.

Igor Bošnjak Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA