Sberbank napušta Republiku Hrvatsku

Sberbank napušta Republiku Hrvatsku

Sberbank Europe AG potpisao je danas ugovor s društvima AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d., Kranj i Agri Europe Cyprus Limited o prodaji svojih banaka-podružnica u Bosni i Hercegovini (Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka), Hrvatskoj (Sberbank d.d.), Mađarskoj (Sberbank Magyarország Zrt.), Srbiji (Sberbank Srbija a.d. Beograd) i Sloveniji (Sberbank banka d.d.). Ukupna imovina navedenih banaka iznosi 7,329 milijardi eura i upravljaju s ukupno 162 poslovnice te servisiraju oko 600.000 klijenata (podaci za kraj 2020. godine). javlja HRTV

Sberbank Europe AG donio je odluku o smanjenju svoje geografske prisutnosti u središnjoj i istočnoj Europi kako bi se usredotočio na svoja ključna tržišta i ispitao nove poslovne modele. Sberbank Češka ostaje u vlasništvu Sberbank Europe AG i nastavit će poslovati sukladno usvojenim poslovnim modelom.

Nakon detaljne analize nekoliko opcija, transakcija s AIK Bankom, Gorenjskom bankom i Agri Europe Cyprus Limited, pokazala se najatraktivnijom iz perspektive Sberbank Europe AG.

Kupci su u značajnoj mjeri prisutni u regiji i imaju jasnu viziju budućeg razvoja te podržavaju daljnji rast banaka, čime se osigurava da će klijenti i dalje moći računati na ​​usluge iste visoke razine kvalitete.

Zaključenje transakcije podliježe odobrenjima nacionalnih i međunarodnih regulatora, kao i nacionalnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, što se očekuje u 2022. godini.

O grupaciji Sberbank Europe

Sberbank Europe AG sa sjedištem u Beču, Republika Austrija, je bankovna grupa u stopostnom vlasništvu Sberbank of Russia, najveće banke u Rusiji i u središnjoj i istočnoj Europi i koja se brine za potrebe više od 100 milijuna klijenata. Grupacija Sberbank Europe danas je prisutna u Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Sloveniji i Srbiji.

U 2014. godini Sberbank Europe pokrenula je bankovne poslove sa stanovništvom u Njemačkoj (Sberbank Direct), gdje se na vrlo kompetitivnom i dinamičnom tržištu etablirala kao uspješna online-banka, nudeći atraktivne štedne i kreditne proizvode. Krajem 3. kvartala 2021. godine, Sberbank Direct držala je depozite ukupne vrijednosti od 1,2 milijarde eura i kreditni volumen od više od 600 milijuna eura od predstavljanja svog prvog potpuno digitalnog kredita namijenjenog građanima na njemačkom tržištu 2018. godine.

Sberbank Europe ima oko 800.000 klijenata, upravlja sa 187 poslovnica i ima više od 3.900 zaposlenika diljem Europe. Ukupna imovina Sberbank Europe iznosi 13 milijardi eura (na dan 31. prosinca 2020.).

O Sberbank of Russia

PJSC Sberbank je najveća ruska banka i jedna od vodećih svjetskih financijskih institucija. Na Sberbank otpada gotovo trećina ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta, a banka je ujedno i ključni kreditor nacionalne ekonomije te najveći depozitar u Rusiji.

Vlada Ruske Federacije, zastupljena po njezinu Ministarstvu financija, je većinski vlasnik Sberbank s pedeset posto +1 dionicom s pravom glasa. Ostale dionice banke u vlasništvu su domaćih i stranih ulagača.

Sberbank posluje s klijentima u ukupno 18 država svijeta, te upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji s oko 14.000 poslovnica, a međunarodne operacije uključuju Veliku Britaniju, SAD, zemlje ZND-a, srednju i istočnu Europu, Indiju, Kinu, te nekoliko drugih zemalja. Banka posluje temeljem odobrenja za rad broj 1481 od 11. kolovoza 2015. koje je izdala Ruska središnja banka (Bank of Russia).

Sberbank je u 2020. godini proveo proces rebrandinga, te nudi financijske i ne-financijske usluge banke i grupacije Sberbank fizičkim i pravnim osobama. Danas je ekosustav “Sber” skup usluga koji pomažu u rješavanju gorućih svakodnevnih problema za građane i tvrtke.  Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA