Božinović: ‘Još uvijek traju razgovori o novim mjerama’

Božinović: ‘Još uvijek traju razgovori o novim mjerama’

Stožer razmatra potencijalni set mjera, istaknuo je potpredsjednik Vlade i čelnik Stožera Davor Božinović.

– Još uvijek traju razgovori, a javnost ćemo obavijestiti o zaključcima kad oni budu doneseni – rekao je naglasivši kako su i dalje najučikovitije one osnovne mjere – držanje distance, nošenje maske, pranje ruku, prozračivanje, izbjegavanje okupljanja i zatvorenih prostora te cijepljenje. Prenose 24sata

 Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da zdravstveni sustav i nadalje uspješno skrbi o svim Covid bolesnicima, ali da je razlog u ovako naglom skoku broju novozaraženih u nama samima. 

– 20. prosinca  imali smo maksimalni broj hospitaliziranih, tada je u bolnicama bilo 2976 bolesnika. Danas imamo 1680 – istaknuo je dodavši kako u posljednjih tjedan dana od ukupnog broja hospitaliziranih 72,8 posto nije bilo cijepljeno, kao ni 77,2 posto stavljenih na respirator. 

U cijelom zdravstvenom sustavu popunjeno je 64 posto stacionarnih, a 65 posto inteznivnih kapaciteta, istaknuo je ministar. U KBC Split u zadnjih 14 dana udvostručen je broj hospitaliziranih i na respiratoru. Svi Covid, ali i ne Covid hitni pacijenti zbrinuti su bez odgode, naglasio je još.

– Cijepljenima su 8-10 puta manje šanse da se zaraze nego necijepljenima, a čak 20 puta su manje šanse za hospitalizaciju – poručio je Beroš.

Na Vladi je usvojen zaključak o nabavi dodatnih 10.000 doza lijeka Remdesivir za liječenje Covid oboljelih. 

– Remdesevir je jedini antivursni lijek registrran za liječenje bolesti Covid-19 s upalom pluća, a kojima je potreban kisik – rekao je Beroš dodavši kako su financijska sredstva za nabavku lijeka osigurana u proračunu HZZO-a u iznosu 27,5 milijuna kuna. 
A kako cjepiva imamo viška, nastavljamo s donacijama. Ovog puta doniramo još 379.401 doza putem mehanizma Covax, a raspodijelit će se najpotrebitijim državama.