PUPOVAC U SABORU ‘UDARIO’ PO MIŠI HRASTOVU Nižu se reakcije oporbe, Jandroković šakom i kapom dijeli opomene!

PUPOVAC U SABORU ‘UDARIO’ PO MIŠI HRASTOVU Nižu se reakcije oporbe, Jandroković šakom i kapom dijeli opomene!

Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a, govorio je u srijedu u Hrvatskom saboru u ime Kluba zastupnika te stranke.

Svoje izlaganje Pupovac je započeo: “Jučer je jedan most to prestao biti – onaj Koranski”.

Kaže da se moralno urušio i prestao premošćivati Koranu. “Najprije jedan mural, a potom jedan naziv uzrokovali su to urušavanje. Mural zato jer je oslikan u slavu onog tko je počinio ratni zločin ubivši na osobito svirep način 13 zarobljenika. Naziv zato što je onaj tko je izvršio po svojoj prilici pripadao jedinici po kojoj je, do jučerašnjeg dana, imenovan Koranski most”, rekao je Pupovac.

Zločin počinjen 21. rujna 1991. godine, kada je zaustavljeno 25 vojnika u dva kamiona s podrčja Krnjaka nakon pregovora predaju oružje. Jedna grupa šalje se u Karlovac u policiju, a druga grupa se zadržava na mostu – njih 17. Nakon kratkog vremena, 13 ih se likvidira, a četvorica skaču u vodu, dodaje. Javlja direktno.hr

Čujemo, nastavlja, da onaj tko je počinio ratni zločin nad zarobljenicima zaslužio mural i slavu – to odradio muški i pošteno, a jedinica u čijem je sastavu bio – ne može imati kolektivnu krivicu.

“Reći ću ovo – znam da je sve više zaboravljanja odgovornih za ratne zločine i slavljenja onih koji su odgovorni za ratne zločine. Međutim, ne znamo, ja barem ne znam. Znamo da ima murala različitim ratnim zločincima na prostoru bivše Jugoslavije, ali ne znamo da se na mjestu na kojem je počinjen zločin podižu murali i vrši imenovanje po onima koji su izvršili ratni zločin”, govori i nastavlja:

“Nije tu kraj. Kada se rodbina onih koji se sjećaju stradanja ubijenih zarobljenika, htjela ili hoće zapaliti svijeću – to im se ne dopušta. Kada na miran način žele komemorirati one koji su na početku rata ponijeli na onaj način na koji se u ratu ne smije ponijeti, žele odati sjećanje – to se ne dopušta”.

Neobičan je način poštivanja zakona, poručio je. 

“Zakon u svojoj osnovi nema moralnost”, rekao je.

Prvi se za povredu Poslovnika javio Mostov Miro Bulj. “Spominjete murale po cijeloj Hrvatskoj, dok ne spominjete četničke spomenike u Vukovaru Veselinu Šoškočaninu, krvoloku kojega niti jednom riječi niste spomenuli. Napokon, kolega Pupovac, hrvatski narod morao bi znati gdje su kosti dr. Šretera, mirotvorca”.

Potom se oglasio Marijan Pavliček, Hrvatski suverenisti.

“Predlažem Vam da raskinete koaliciju s HDZ-om na državnoj razini i kraj priče. Ili su Vam bitnije sinekure i mjesta u vladi od Vaše manjine”, rekao je i dobio opomenu od strane predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Stipo Mlinarić Ćipe (Domovinski pokret) također je tražio povredu Poslovnika.

“Reče čovjek (Pupovac) da Koranski most nije zaslužio to ime. Itekako je zaslužio. Znam da vama smeta i HOS, ali pokazujete da vam smeta i Specijalna policija koja je branila Karlovac. Hrastov je heroj!”, naveo je i dobio opomenu.

Hrvoje Zekanović (HS), rekao je:

“Pupovac je zaboravio ključnu činjenicu koju nikada nije spomenuo i vjerojatno neće, a to je da su pripadnici njegove manjine, srpske manjine u jednom trenutku uzeli oružje i išli rušiti svoju državu Hrvatsku. Možda jednog dana čujemo ispriku, ali i dalje kritizira”.

Dio je opomenu.

Željko Sačić iz Suverenista naglašava:

“Ne samo da je Pupovac povrijedio Poslovnik, već i Ustav RH, Deklaraciju o Domovinskom ratu… Hrvatski heroji koji su obranili Karlovac, zaslužuju Vaše trajno poštovanje jer Vas danas ovdje ne bi bilo da oni nisu stvarali hrvatsku državu i omogućili vam da koalirate s HDZ-om”.

“Nema tu povrede Poslovnika, dobivate opomenu”, rekao je Jandroković.

Nezavisni Milan Vrkljan rekao je da je malo ovih 30 sekundi što bi rekao Pupovcu. “Čisti je primjer falsificiranja hrvatske povijesti…”, rekao je i zaradio dvije opomene.

Rade Šimićević (HDZ) nastavlja: “Kolega vrijeđa postrojbu koja je aktivno sudjelovala u obrani RH. Nikako ne može na ovaj način govoriti. Oni koji su napravili zločin, oni će odgovarati”.

Dobio je opomenu.

Bulj je rekao: “Vi omogućujete, vi ste u koalici s Miloradom Pupovcem. Nemojte pilatovski prati ruke. Izađite iz koalicije”.

Jandroković poziva zastupnike da stanu s raspravom. 

“Bulj vrijeđa zastupnika. Govorio sam ovdje o oružanoj pobuni i stvaranju države, a ne o koaliciji”.

Nikola Grmoja (Most) rekao je: “Šimićeviću, kritizirali ste Pupovca, a Bulj Vam je rekao da ste u koaliciji. Ovo govori kao zastupnik vladajuće većine koji petkom glasate zajedno”.