Dodik je prijetnja miru

Dodik je prijetnja miru

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt planira ovoga tjedna upozoriti Vijeće sigurnosti UN-a da se stanje u BiH opasno komplicira te da je sve ono što radi Milorad Dodik postalo prijetnjom ne samo miru i stabilnosti te zemlje nego i cijele regije. Javlja GLAS SLAVONIJE

Schmidt, koji je dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH preuzeo početkom kolovoza, trebao bi ovog tjedna prvi put u toj ulozi izvijestiti Vijeće sigurnosti UN-a o stanju u toj zemlji, u kojoj već mjesecima traje kriza prouzročena planovima člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da Republiku Srpsku učini de facto nezavisnom tvorevinom tako što će proglasiti nezakonitim neke od središnjih državnih institucija, poput vojske, pravosudnih tijela i carinske uprave. Mandat visokog predstavnika u BiH, koji ima zadaću nadzirati provedbu civilnog dijela Daytonskog sporazuma, uz ostalo podrazumijeva podnošenje redovitog šestomjesečnog izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a. Taj se dokument, šezdeseti od uspostave Ureda visokog predstavnika (OHR), pred Vijećem sigurnosti UN-a treba naći ovog tjedna, no sjednica planirana za utorak odgođena je, uz naznaku kako bi mogla biti u srijedu. Prema dostupnim informacijama, problem je napravila Rusija, koja osporava zakonitost Schmidtova imenovanja i ne priznaje ga kao visokog predstavnika.

OHR na svojim mrežnim stranicama do utorka nije objavio izvještaj, kako je to uobičajeno, no lokalni mediji prenijeli su izvatke iz kojih je razvidno da Schmidt smatra kako je stanje u BiH postalo dramatično te da zemlji prijete opasni sukobi. “BiH se suočava s najvećom prijetnjom opstanku nakon rata”, stoji na početku izvještaja, uz jasno adresiranje krivnje za takvo stanje. Schmidt je naveo kako su vlasti Republike Srpske, predvođene članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, te koje su “stalni i ozbiljni izazov” za Daytonski sporazum. Istaknuo je kako su postupci vlasti tog entiteta opasnost za mir i stabilnost ne samo u BiH nego i u regiji te da će, ne dođe li do reakcije međunarodne zajednice, to ugroziti, odnosno “poništiti”, sporazum na temelju kojega je okončan troipolgodišnji rat u BiH. U dijelovima izvještaja čije je preslike objavio portal Klix, Schmidt posebice upozorava Vijeće sigurnosti UN-a na to koliko je opasna Dodikova nakana da ugrozi funkcioniranje oružanih snaga BiH, uspostavljenih donošenjem državnog zakona o obrani iz 2005. godine. “Taj bi postupak vratio sat za 15 godina unatrag samo na planu reforme obrane”, napisao je Schmidt, podsjetivši kako Dodik i dalje najavljuje opasne korake, poput stavljanja izvan zakona državnih sigurnosnih agencija u RS-u, kao i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV), koje ima isključive ovlasti imenovati sve suce i tužitelje u zemlji.

Sam Dodik u ponedjeljak je potvrdio kako do sredine studenoga Narodnoj skupštini RS-a planira poslati na usvajanje prijedloge zakona kojima će provesti te nakane. “Ukratko, Dodik želi povući RS iz ustavnog poretka uspostavljenog prema Aneksu 4 Općeg okvirnog sporazuma za mir”, upozorio je Schmidt, objasnivši kako su to koraci koji zapravo znače odcjepljenje RS-a od BiH bez formalnog proglašenja te činjenice. Zaključio je kako je sada sasvim jasno da vlasti RS “ozbiljno krše” Daytonski sporazum i da su to spremne činiti i dalje, do razine kada će šteta biti “nepopravljiva”. “Ignoriranje ili umanjivanje značenja ovakvog stanja stvari moglo bi imati opasne implikacije za regiju, a i šire”, upozorio je Schmidt.

Dijana Pavlović Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA