PRIČA KOJA SLAMA SRCE Mateo je ostao sam s osmero mališana, kreće velika akcija prikupljanja za njihov novi dom

PRIČA KOJA SLAMA SRCE Mateo je ostao sam s osmero mališana, kreće velika akcija prikupljanja za njihov novi dom

Priča o Mateu Toriću, brižnom ocu iz Zadra koji je nakon smrti supruge ostao sam s osam mališana, digla je cijelu Hrvatsku na noge. Prenosi ZAGREB INFO

“Moje ime je Mateo imam 44 godine. Radim i živim u Zadru. Po zanimanju sam profesor povijesti i geografije. Radim u osnovnoj školi, učitelj sam povijesti i geografije. U braku sam bio 12 godina sa suprugom Dijanom, od 2009. godine.

Imamo osmero djece: Debora 10 godina, Ana 9 g. Judita 8 g., Šimun 7 g., Klara 6 g., Estera 5 g., Ivan 3 g., i Karmela 1 g. Prošle godine, 2020., se moja supruga Dijana razboljela. Otkrivene su joj bile metastaze malignog melanoma 4. stadija, tj. zloćudni rak kože.

Prije toga simptoma nije bilo, sve je bilo u redu u zdravstvenom smislu. Naglo nam se život promijenio, ali usprkos tomu bili smo zadovoljni i sretni, puni nade u njezino ozdravljenje. Poduzete su sve zdravstvene terapije, od pametnih lijekova, zračenja i imunoterapije, ali na žalost nije uspjelo. Dana 16. srpnja 2021. Dijana je preminula sa 37 godina života.

Doživjeli smo veliki gubitak, ali svjesni smo kako moramo ići dalje kroz život. Uz ovaj problem, ono što nas u ovoj situaciji dodatno opterećuje, jest naše stambeno pitanje. Naime, živimo u malom stanu nekih 63 m2 sa dvije sobe i potrebni smo većeg prostora.

Budući da ne možemo sami riješiti ovaj problem obraćamo se hrvatskoj javnosti da nam pomogne u kupnji obiteljske kuće kako bi mogli dostojanstvenije živjeti. Od srca vam zahvaljuje obitelj Torić”, emotivna je poruka koju je Torić poslao Slobodnoj Dalmaciji.

U malenom stanu u Novom Bokanjcu, Matea su posjetili novinari. Tijekom razgovora naizmjence je držao najmanje mališane u naručju. Iako se trudi ostati optimističan i neustrašiv, na njegovom licu vidljiva je velika tuga za prerano preminulom Dijanom. Upravo su djeca razlog njegove ustrajnosti.

S obzirom na to da im je potreban veći dom, prihvatio je prijedlog prijatelja da se pokrene humanitarna akcija kojom bi kupili kuću. Na pitanje novinara o Dijani i njezinoj borbi za život, Torić priča kako su ozbiljni problemi s karcinomom počeli pet godina nakon što je uklonila dva zloćudna madeža. Dijanu je odjednom počela intenzivno boljeti glava.

“Otišli smo liječniku i hitno je napravljen CT mozga koji je pokazao brojne lezije. Kasnije su se raširile po ostalom dijelu tijela i pokazalo se da su to metastaze malignog melanoma i to mutirajuće, što je bilo posebno otežavajuće. Na njega su djelovali tzv. pametni lijekovi i nakon par mjeseci tumori su se skroz povukli. Ostale su još neke dvije lezije u mozgu i pomislili smo da će to ići na bolje ili da će barem takvo stanje ostati dulje. Mjesec dana nakon toga opet se sve razbuktalo. Pametni lijekovi prestali su djelovati, prešla je na imunoterapiju i to je bio kraj”, ispričao je.

Iako se njezin život gasio u posljednjoj godini, Mateo kaže kako je njegova supruga bila jako hrabra i da pamti lijepe trenutke.

“Mnogi misle da je bolest kraj, ali za nju bolest nije bila kraj, tako je vjerovala. Zagrlila je sve i pozdravila, izljubila svako dijete. Učinila je to i s plačem i sa smiješkom. Ostao im je taj njen osmijeh i sad to vidim nakon svega, da oni žive radosno i živo”, otkrio je kako se njegova supruga ponašala netom prije tužnog odlaska.

Baš zbog Dijanine hrabrosti, Mateo ne gubi nadu. Pod nazivom “Pomoć deveteročlanoj obitelji socijalno osjetljivoj pri kupnji obiteljske kuće u svrhu stambenog zbrinjavanja” odobreno je prikupljanje humanitarne pomoći za obitelj Torić od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske. Akcija do 1.ožujka 2022. godine uplatom novčanih priloga građana.

U tu svrhu otvoren je poseban broj kunskog žiro računa na koji građani mogu uplaćivati svoje priloge za “Kuću za Dijaninu dicu”.

IBAN HR12 2340 0093 1135 1377 3

Vlasnik računa je Marino Jurjević, Murvica, Ulica Tina Ujevića 10, 23000 Zadar, Hrvatska

SWIFT adresa (BIC) Privredne banke Zagreb d.d.: PBZGHR2X Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA