HOĆE LI I HRVATSKA OSJETITI POREMEĆAJE NA TRŽIŠTU? – Trgovci poručuju: Neće biti nestašica uoči blagdana

HOĆE LI I HRVATSKA OSJETITI POREMEĆAJE NA TRŽIŠTU? – Trgovci poručuju: Neće biti nestašica uoči blagdana

U svim se industrijama osjeća nestašica brojnih sirovina i veliko povećanje cijena. Temom se danas bavi GLAS SLAVONIJE

Nestašice goriva i prazne police maloprodajnih trgovačkih lanaca u Ujedinjenom Kraljevstvu nisu zabrinule samo Britance nego je strah od mogućeg prelijevanja krize u opskrbi zabrinuo i građane zemalja članica Europske unije.

Izvjesna poskupljenja

Kupce diljem Europe plaši mogućnost da im pred blagdane naručeni darovi ili neki omiljeni proizvodi budu nedostupni, ali isto tako ih zabrinjava činjenica da bi im cijene zbog nestašica mogle znatno porasti. No nisu zabrinuti samo kupci, nego njihovu sudbinu dijele i proizvođači i trgovci. Oni, naime, postaju svjesni da se nešto treba mijenjati u lancu koji kreće od dobavljača, proizvođača, dostave, polica trgovina do kupca. Pandemija koronavirusa dovela je do velikih problema s opskrbom svih vrsta roba, od onih najnužnijih dobara za život do industrijskih sirovina potrebnih u proizvodnji. Dok neki tvrde da je razlog tomu nedostatak vozača kamiona i manjak brodova, ima i onih koji drže kako je riječ o umjetno stvorenim nestašicama kako bi se povećanjem cijena nekih nužnih sirovina stvorili uvjeti za znatnije povećanje cijena roba i proizvoda, a time i profita onih koji diktiraju kretanja tržišta. Mnogi, naime, smatraju da je upravo nedostatak plina na europskom tržištu primjer geopolitičkih odnosa u svijetu prije nego nedostatak sirovine. Stručnjaci predviđaju da će se plinska kriza razriješiti do kraja godine kao što će se riješiti nedostatak čipova za automobilsku industriju, drvne građe u industriji namještaja ili mikročipova nužnih elektroničkoj industriji. Ono što je sigurno to je da će nakon toga te sirovine kao i krajnji proizvodi poskupjeti, da će krajnji kupac za njih morati izdvojiti više novca nego što oni vrijede danas.

Međutim, bez obzira na to o kojim se stvarnim razlozima radi, tri četvrtine maloprodajnih tvrtki u Njemačkoj žali se da ima velikih problema s isporukama i kašnjenjem. Potražnja za automobilima u Europskoj uniji oslabjela je u rujnu, zbog nestašice poluvodiča koji su utjecali na prodaju na svim velikim tržištima, kažu istraživanja.

Sigurna opskrba

Odgovore na upit jesu li poremećaji već vidljivi i na hrvatskom tržištu, odnosno osjećaju li se nedostatci nekih proizvoda na policama trgovačkih lanaca u našoj zemlji potražili smo u Hrvatskoj gospodarskoj komori, gdje kažu da kada se govori o trgovini, maloprodaji, pogotovo neprehrambenom dijelu, taj segment suočen je s aktualnim poremećajima na globalnom tržištu, kako u dijelu koji karakteriziraju oscilacije u proizvodnim cijenama, tako i u brodskom kontejnerskom prijevozu izazvanom prije svega pandemijom koronavirusa, ali i ostalim nepredviđenim situacijama.

“Hrvatski potrošači već su počeli osjećati porast cijena, od energenata, građevnog materijala, prehrambenih proizvoda,.. kao i nestašice, odnosno duže čekanje isporuka pojedinih proizvoda poput automobila, IT opreme, rezervnih dijelova. Osim toga, cijene brodskog transporta iz Kine i Koreje porasle su pet puta. Prošlogodišnji pad potražnje, pa ovogodišnji golem skok potražnje svih proizvoda u svim industrijama doveo je do nestašica svih sirovina i velikog povećanja cijena. Europska komisija predviđa da će se situacija stabilizirati početkom drugog kvartala iduće godine te se nadamo kako hrvatski potrošači neće biti suočeni s većim nestašicama”, kažu iz Službe za komunikacije HGK.

Iz Kauflanda Hrvatska poručuju kako za sada nemaju nikakvih najava o otkazivanju isporuka. “S dobavljačima smo svakodnevno u kontaktu i ne očekujemo nestašice u bilo kojem obliku. Kaufland svojim kupcima uvijek nudi najveći izbor proizvoda s najboljim omjerom cijene i kvalitete”, odgovorila je na naš upit Iva Čabraja, specijalist korporativnih komunikacija Kauflanda Hrvatska.

Iz najvećeg domaćeg trgovačkog lanca Konzuma pojašnjavaju da su Konzumove prodavaonice i skladišta dobro opremljeni te usprkos svim izazovima na tržištu ne očekuju zastoje u opskrbnom lancu. “Za sve naše kupce i partnere osigurali smo dovoljne količine proizvoda, kao i prigodan asortiman za božićne i novogodišnje blagdane. I u današnjim okolnostima poslovanja pokazuju se prednosti poslovanja unutar velikog sustava Fortenova grupe, od važne veze proizvodnih kompanija s maloprodajom i veleprodajom do cijelog niza aktivnosti na razini Grupe koje su nam olakšavale bavljenje našim biznisom i omogućile normalno funkcioniranje opskrbnog lanca. Svakako ćemo nastaviti pratiti daljnji razvoj situacije kako bismo pravovremeno reagirali i uvjereni smo da ćemo i sve buduće izazove uspješno svladati te ćemo i dalje biti prepoznati po kvaliteti, pristupačnosti i širini asortimana, s posebnim naglaskom na proizvodima domaćih dobavljača”, naglašavaju iz Konzuma.

Tomislav Prusina Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA