Grobno mjesto na Mirogoju košta koliko i stan ili luksuzan auto: cijene grobnica u Hrvatskoj kreću se od nekoliko tisuća pa sve do pola milijuna kuna

Grobno mjesto na Mirogoju košta koliko i stan ili luksuzan auto: cijene grobnica u Hrvatskoj kreću se od nekoliko tisuća pa sve do pola milijuna kuna

Cijene grobnica kreću se od nekoliko tisuća pa sve do nevjerojatnih pola milijuna kuna, otkriva portal Mirovina.hr.

Autor teksta objavljenog na portalu osvrnuo se na oglas nedavno objavljen na Njuškalu, u kojem se za 479.000 kuna (oko 64.400 eura) prodaje grob kod glavnog ulaza u Mirogoj, preciznije “prvo polje uz grobnicu doktora Tuđmana”.

Umjesto grobnog mjesta za šest lijesova u ovom bi slučaju bilo moguće kupiti kuću ili stan, za iste novce.

Premda po visini cijena prednjači Mirogoj, slične “luksuzne” grobnice nude se i u Dubrovniku, Rijeci, Zadru…

Cijene su, očekivano, najniže na dislociranim grobljima te u manjim sredinama. Ipak, na portalu se napominje kako to ne znači da su i ukupni troškovi niski, budući da ožalošćene čeka još niz troškova. 

Naime, nakon kupnje parcele treba platiti njezino uređenje koje uključuje izgradnju same grobnice, odnosno betonskog okvira te nadgrobnog spomenika. Sve to košta najmanje 10 do 20 tisuća kuna, uz troškove sahrane koji dosežu preko 5.000 kuna.

Smrt je najskuplja u Zagrebu i Rijeci, dok je Osijek nešto povoljniji.

Za grobno mjesto u Zagrebu valja izdvojiti od 2.500 kuna na Markovu polju do 24.000 kuna na Mirogoju. Cijena nadgrobnog spomenika je najmanje 5.000 kuna. Godišnja grobna naknada plaća se od 600 do 900 kuna godišnje.

Grobno mjesto u Rijeci košta 4.000 kuna, a uređena varijanta od 40.000 kuna. Ostali troškovi poput lijesa i ispraćaja su kao i u Zagrebu, a godišnja grobna naknada nešto je niža te ne prelazi 400 kuna. 

U Osijeku se grobno mjesto može naći već za 1.875 kuna, a ono uređeno za već od 8.000 pa do 100.000 kuna. Na to dolazi najmanje 5.000 kuna za nadgrobni spomenik, tako da je najpovoljnija varijanta oko 13.000 kuna. Na to dolazi najmanje 1.500 kuna za lijes, ne računajući cijenu ispraćaja, piše Mirovina.hr. Vijest je na LINKU

DEMOs MEDIA