UŽIVO Liječnici obiteljske medicine morat će pozivati starije od 65 godina na cijepljenje

UŽIVO Liječnici obiteljske medicine morat će pozivati starije od 65 godina na cijepljenje

Na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite o situaciji s koronavirusom između ostalog je objavljena odluka prema kojoj liječnici obiteljske medicine moraju nazvati sve pacijente u dobi iznad 65 godina koji nisu cijepljeni te ih, kako je rekao ministar zdravstva Vili Beroš, obavijestiti o potrebi cijepljenja i činjenici da to spašava živote. Javlja HRTV

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da smo u zadnja 24 sata imali 4392 novooboljele osobe od 12.207 testiranih. Prije tjedan dana, 22. 10. imali smo 3258 novooboljelih od 10.309 testiranih, a 15. 10. 1758 novooboljelih od 9228 testiranih, dodao je.

U prvih pet dana ovoga tjedna imali smo 17.157 novooboljelih, dok je to za prošli tjedan bilo 11.533, naveo je.

– Dakle u ovom tjednu bilježimo povećanje od 48,8 posto što se tiče novooboljelih, rekao je Capak.

14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika je 925,08, naveo je. Najvišu ima Primorsko-goranska županija (1217), a najnižu Istarska (349,68).

U Europskoj uniji Hrvatska je na 22. mjestu po 14-dnevnoj incidenciji te na 21. mjestu po stopi smrtnosti na milijun stanovnika, naveo je također Capak.

– Udio pozitivnih slučajeva u ukupno testiranima za danas je 36 posto, za zadnjih sedam dana 32, za zadnjih 14 dana 28, i ukupno od početka pandemije 15 posto, rekao je Capak.

Rekao je i da je u zadnja 24 sata hospitalizirano 167 osoba, od kojih 109 ili 65,3 posto nije bilo cijepljeno niti jednom dozom cjepiva. Na respiratore su u zadnja 24 sata stavljene 32 osobe, od kojih 26 ili 81 posto nije bilo cijepljeno. U zadnja 24 sata preminulo je 26 osoba, od kojih 20 nije primilo niti jednu dozu, što je 76,9 posto. Od 4392 novozaraženih 3206, odnosno 73 posto, nije cijepljeno niti jednom dozom, rekao je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da trebamo sagledati gdje je Hrvatska bila jučer, gdje je danas, a gdje će biti sutra.

– Svjedočimo da smo jučer bili šampioni sigurnosti na Mediteranu, danas smo valjda negdje blizu platoa četvrtog vala, a kako će biti sutra ovisi o nekoliko osnovnih elemenata, a to je stupanj procijepljenosti, pridržavanje epidemioloških mjera, ponašanje brzoširećeg visokozaraznog delta-soja, ali i činjenica da nam dolazi hladnije vrijeme, rekao je Beroš.

– Osobna odgovornost bit će ta koja će odrediti daljnji tijek ove epidemije, dodao je.

Rekao je kako je ohrabrujuće da broj cijepljenja raste. Jučer je cijepljeno 13.292 građana, što je porast od 34,5 posto u odnosu na prethodni četvrtak, a u odnosu na četvrtak prije dva tjedna radi se o porastu od 51,8 posto.

Beroš je rekao da su napravili pripreme za ponovnu aktivaciju tercijarnog centra u zagrebačkoj Areni.

Liječnici moraju zvati necijepljene starije od 65 godina radi cijepljenja

Rekao je i da 40 posto sugrađana starijih od 80 godina te 31,3 posto starijih od 65 nije cijepljeno.

– U tom kontekstu donesena je odluka o tome da su doktori obiteljske medicine obvezni u roku od 15 radnih dana od stupanja na snagu ove odluke pozvati sve pacijente u dobi iznad 65 godina koji nisu cijepljeni (…) Moraju ih nazvati i komunicirati situaciju oko cijepljenja. Nadalje, ako ne uspiju komunicirati iste, u daljnjem roku od 30 dana, bilo putem patronažne službe, bilo putem svojih kućnih liječničkih posjeta, moraju obavijestiti naše starije sugrađane o potrebi cijepljenja i činjenici da to spašava živote, rekao je Beroš.

Sedam dana po istoku rokova o učinjenom će morati obavijestiti Ministarstvo zdravstva.

– Apeliram na sve naše starije sugrađane da otvore vrata patronažnim sestrama koje u ovom trenutku kucaju na njih s informacijama o cijepljenju. Nadalje, da se jave na poziv liječnika obiteljske medicine, ili još bolje – da ih sami nazovu i raspitaju o mogućnosti cijepljenja. Cijepljenje u ovom trenutku spašava živote, a naša obaveza kao zdravstvene administracije to je omogućiti, poručio je ministar.

Capak je naglasio da, iako postoje osobe koje su procijepljene, a obolijevaju, podaci ipak upućuju na to da su cjepiva visoko učinkovita u smanjenju rizika od hospitalizacija, teških oblika bolesti i smrti.

– Bitna činjenica je da cjepivo ipak visoko štiti od ovih najtežih oblika bolesti i smrti, dodao je.

– Najvažnije je da upravo tu najvulnerabilniju skupinu starijih od 65 godina, posebno onih koji imaju uz to i neke komorbiditete, što prije cijepimo, poručio je Capak.

Markotić pozvala mlade žene koje planiraju trudnoću da se cijepe na vrijeme

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić rekla je da su trudnice isto tako rizična populacija i da bi bilo jako pametno da se sve mlade žene koje planiraju trudnoću cijepe na vrijeme.

Rekla je da je njezina klinika puna već skoro dva mjeseca, ali da je pritisak postaje puno veći, dolaze puno teži bolesnici.

– Preksinoć u mom dežurstvu imali smo oko 240 pregledanih za cijeli dan, oko 120 upala pluća. Dakle, naši rendgeni rade punom parom i praktički se snimaju svi, svaki drugi imao je upalu pluća, i to ozbiljnu, što može zahtijevati i hospitalizaciju, rekla je Markotić.

Između ostalog je navela slučaj s trudnicom u teškom stanju koja je hitno trebala ići na odjel intenzivne.

– Ona se noćas pogoršala, dijete je doneseno živo carskih rezom, ona je na respiratoru, na sreću, živa zasad, rekla je Markotić.

– Mi smo kao nacija izbjegli korona-party u prvom valu jer smo bili složni, jer smo shvatili što to može donijeti, bili smo za primjer. Sad smo pred ne partyjem, nego tulumom, ako ne shvatimo o čemu se radi. Sigurna sam da ćemo shvatiti i možemo umjesto korona-tuluma imati cijepljenje-tulum, kao što smo jučer vidjeli na Velesajmu, što je kako ohrabrujuće, poručila je.

Rekla je i da se u cijeloj Europi bilježi nedovoljna procijepljenost osoba starijih od 65 i posljedično povećan broj hospitalizacija, osobito proboj epidemija u staračkim domovima koji su zabilježeni u brojnim europskim zemljama, zbog čega se vrlo ubrzano pristupa davanju treće doze starijim bolesnicima.

Božinović: Lockdown više nikome ne pada na pamet

Odgovarajući na novinarsko pitanje zbog čega se ne ide na širu primjenu COVID-potvrda, načelnik Stožera Davor Božinović rekao je da se one koriste u zdravstvenom sustav i sustavu socijalne skrbi te kad su u pitanju veća okupljanja, ali da s COVID-potvrdama nisu išli preekstenzivno. Dodao je da je velika većina zemalja koje su uvele COVID-potvrde ostvarila veliku procijepljenost stanovništva.

– Zapravo je rješenje u tome da se ljudi cijepe. Nema boljeg rješenja i nema bolje mjere, poručio je Božinović.

Istaknuo je i upitnu mogućnosti kontroliranja u shopping centrima i ugostiteljskim objektima. Poručio je i da je COVID-potvrda stanovita sigurnost, ali da stopostotne sigurnosti nema.

– Ono što smo također shvatili u ovoj epidemiji je da je jedina, da to tako nazovem, protuepidemijska mjera, a to imamo i vlastito iskustvo, koja može zaustaviti tu eksploziju širenja zapravo totalni lockdown. To više nikome ne pada na pamet, ni nama ovdje, poručio je Božinović. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA