Slavonci spremni pomoći tamo gdje ima problema s popisom

Slavonci spremni pomoći tamo gdje ima problema s popisom

Hrvatska Vlada u četvrtak je donijela odluku o produljenju roka provedbe popisa stanovništva, kućanstava i stanova do 14. studenoga. Naime, ovo je drugo produljenje roka završetka ovogodišnjeg popisa stanovništva koji je prvo bio predviđen za 17. listopada, kada je trebao biti okončan drugi dio terenskog popisa stanovništva. Drugi rok završetka popisa predviđen je 29. listopada, no kako ni do tada nisu popisane sve popisne jedinice dano je još dodatnih 16 dana kako bi se to završilo. U obrazloženju ovakve odluke premijer Andrej Plenković kao razlog naveo je dodatnu mogućnost da se popis napravi na najbolji mogući način. Javlja GLAS SLAVONIJE.

“S obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, a to je pandemija gdje naši popisivači na terenu nailaze na određene poteškoće, nakon konzultacije s ravnateljicom Državnog zavoda za statistiku, a sukladno Zakonu o popisu stanovništva Vlada je produljila taj rok do 14. studenoga”, pojasnio je Plenković, dodajući da se na taj način daje dovoljno vremena da se u miru dovrši popis po svim manjim “džepovima” koji su preostali diljem Hrvatske i da taj popis, koji će biti relevantan i referentan sljedećih deset godina, bude napravljen na najbolji mogući način.

Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković smatra da je zbog specifičnih epidemioloških okolnosti u kojima se popis provodi bilo nužno donijeti odluku o produljenju njegove provedbe, zbog procjene da do 29. listopada neće biti popisane sve popisne jedinice. Ustvrdila je kako su dodatne poteškoće tijekom popisa izazvali pozitivni slučajevi među popisivačima, napominjući da svi popisivači moraju imati COVID potvrdu, ili se moraju redovito testirati brzim antigenskim testom te su se tijekom tog testiranja i javili pozitivni popisivači. DZS je u nedostatku popisivača zamolio određeni broj popisivača koji su završili popis u svojim županijama da nastave popisivanje u drugim županijama, a anketom su se za to većinom izjasnili Slavonci.

“Produljenje roka u skladu je s Eurostatovom metodologijom”, kazala je Brković, dodajući da su i ostale države produljivale popis i provodile ga do šest mjeseci, pa Hrvatska tu nije jedinstvena, kao što nije bila jedinstvena kad su u travnju popis odgodili.

T.Prusina Vijest je na izvornom LINKU

DEMOS MEDIA