Prvi put ugovor o kreditu u eurima sudski proglašen ništetnim

Prvi put ugovor o kreditu u eurima sudski proglašen ništetnim

Na Općinskom sudu u Zagrebu presuda koja je iznenadila javnost: ugovor o kreditu s valutnom klauzulom u eurima proglašen je ništetnim, jer potrošač – dužnik nije imao priliku pregovarati o promjeni kamata. Kamata se mijenjala jednostrano odlukom banke. Hoće li ovo uzdrmati bankarski sektor ili ne – tek treba vidjeti. Riječ o prvostupanjskoj presudi. Javlja HRTV

Na Općinskom sudu u Zagrebu cijeli kredit, i to u eurima, proglašen je ništetnim na temelju kamate koja se mijenjala jednostranom odlukom banke. Tužitelj o svemu zasad ne želi govoriti javno, ali poručuje:

– Kamata promjenjiva odlukom banke, taj je ugovor ništetan jer je cijena, odnosno kamata neodrediva, rekao je tužitelj.

Riječ je o nenamjenskom kreditu od 15.000 € na sedam godina, koji je banka u međuvremenu otkazala.

– Utvrđeno je da uslijed ništetnosti jednostavno promjenjive kamatne stope više ne postoji kamatna stopa koja se može utvrditi između stranaka. Ako Vi u ugovoru o kreditu više nemate kamatnu stopu,  vi zapravo nemate cijenu kredita, kada nemate cijenu kredita onda to znači da ugovor o kreditu više nije naplatan pravni posao, rekao je odvjetnik Igor Metelko.

Iako je dosad bilo presuda zbog jednostranog mijenjanja kamatne stope i za kredite u eurima, sada je prvi put cijeli ugovor proglašen ništetnim.

– Kad je na međunarodnom tržištu kapitala cijena novca padala, naše banke su povisivale kamatne stope, što nikako ne može imati opravdanje, dakle da su oni više plaćali novac na tržištu kapitala pa da je to razlog povećanja kamatnih stopa, rekao je financijski stručnjak Davor Banović.

U Udruzi Franak kažu da ipak treba pričekati Vrhovni sud koji će uskoro odlučivati o ništetnosti kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku.

– Ako se utvrdi ništetnost takvih kredita, takvih ugovora, onda možemo razmišljati o ništetnosti kredita s valutnom klauzulom euro. Ako Vrhovni sud utvrdi da nisu ništetni krediti s valutnom klauzulom “švicarac”, onda ovi s eurima nemaju nikakve šanse. Dakle neka pričekaju oni koji žele tužiti za ništetnost ugovora s valutnom klauzulom euro, rekao je Goran Aleksić iz Udruge “Franak”.

“Hrvatska udruga banaka nema mandat komentirati pojedinačne, a naročito nepravomoćne presude u kojima su stranke naše banke članice. Svaka sudska odluka ovisi o okolnostima u pojedinačnoj pravnoj stvari.”, odgovorili su iz Hrvatske udruge banaka.

Ova je odluka prvostupanjska. Hoće li postati i pravomoćna, ovisi o tome hoće li se banka na tu presudu Općinskog suda i žaliti.Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA