Plenković u Dubrovniku: “Nikada u povijesti financijske institucije Europe nisu imale toliko povjerenje u Hrvatsku kao danas”

Plenković u Dubrovniku: “Nikada u povijesti financijske institucije Europe nisu imale toliko povjerenje u Hrvatsku kao danas”

Stvorili smo sve najvažnije elemente države i državnost, ulazimo uskoro u Schengenski prostor i monetarnu uniju, vrijeme je za sveukupni gospodarski razvoj, rekao je Plenković . Javlja NOVI LIST

“Turizam je ove godine odigrao sjajnu ulogu u oporavku hrvatskog gospodarstva, jedan je od najvažnijih čimbenika ovogodišnjeg 9-postotnog rasta BDP-a. Sve je to bilo moguće zbog iznimno kvalitetnog rada svih djelatnika u turizmu, ali i zbog najvažnije činjenice koju uživaju hrvatska Vlada i Hrvatska u cjelini: povjerenja.

Nikad u povijesti financijske institucije Europe nisu imale toliko povjerenje u Hrvatsku kao danas tako da se u desetljeću koje slijedi u cijelosti možemo posvetiti stabilnom razvoju gospodarstva, pa tako i korištenjem velikih nepovratnih sredstava iz fondova EU.

No, ono što je najvažnije, ono što se nalazi kao apsolutni prioritet u cjelokupnom razvojnom ciklusu što slijedi je obrazovanje mladih, stvaranje kadrovskih, stručnih pretpostavki da do željenog razvoja u periodu do 2030. godine i dođe.Konkretno, stvorili smo sve najvažnije elemente države i državnost, ulazimo uskoro u Schengenski prostor i monetarnu uniju, vrijeme je za sveukupni gospodarski razvoj”.

Istakno je to premijer Andrej Plenković na otvaranju najznačajnijih panela drugog Dana hrvatskog turizma koji s održavaju u Župi dubrovačkoj, onih što se odnose na privlačenje mladih u turistička zanimanja. Naslov prvog panela je Konferencija o budućnosti Europe: mladi u turizmu. O toj su temi iscrpno govorile ministrica turizma Nikolina Brnjac koja je i predstavila rezultate ankete o zainteresiranosti mladih za školovanje unutar seta turističkih zanimanja.

Vrlo je iscrpna u svom govoru bila i Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju, koja unutar te institucije i vodi sustav u središtu čijeg zanimanja i jeste pitanje o povezanosti školovanja mladih s budućnošću Europe. Kako je istaknula, edukacijski projekt Erasmus + raspolaže do 2027. godine s čak 28,4 milijarde eura u čemu bi i Hrvatska morala pronaći svoje interese, osigurati školovanje turizmu neophodnih kadrova.

Održivi razvoj

Osvrnuo se premijer Plenković i na stavove ključnih ljudi u turizmu iznošenih 2019. godine. Riječ je bila o održivosti, odnosno o tendenciji da se zbog niza razloga smanji broj gostiju, ali da se s druge strane poveća – zaradu.

– Do ovog dijela 2021. zabilježeno je 13 milijuna dolazaka i 82 milijuna noćenja. Kako je pak stanje fiskaliziranih računa na 89 posto od ostvarenog 2019. godine, jesmo li na putu održivosti, željenom pravcu razvoja iz 2019. godine, upitao se premijer Plenković. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA