Nastavlja se otvoreni sukob na relaciji Milanović – Banožić

Nastavlja se otvoreni sukob na relaciji Milanović – Banožić

Nastavlja se otvoreni sukob na relaciji Milanović – Banožić, a padaju i teške riječi. Ovaj put jer mu je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik preko načelnika Glavnog stožera admirala Hranja zabranio obraćanje ročnicima na svečanoj prisezi u Požegi. Ministar obrane uzvraća udarac i traži admiralovu smjenu.

Tradicionalnim vojničkim pokličem 32. naraštaj dragovoljih ročnika Hrvatske vojske svečano je prisegnuo u požeškoj vojarni.

– Još jednom čestitam, držite svoju glavu bistrom, tijelo spremnim – Domovini vjerni. Privedite ceremoniju kraju, rekao je Zoran Milanović, Predsjednik Republike.

No bio je to zapravo tek početak nove političke bitke. Jer ministar obrane ovu je zapovijed protumačio kao protokolarni manevar kojim mu je onemogućeno da se obrati vojnicima. Prst krivnje uperio je i u načelnika Glavnog stožera admirala Hranja, koji je, kaže, na predsjednikov zahtjev samo pognuo glavu.

– A načelnika sam pitao za zakonitost takvih zapovjedi na što je on jednostavno počeo tražiti izgovore da je morao nešto takvo učiniti, rekao je Mario Banožić, ministar obrane.

Stoga je, poručuje Banožić, admiralu danas jasno poručio što od njega očekuje.

– Gdje sam ga ja prije nekoliko minuta zatražio usmeno ostavku, rekao je Banožić.

– Tko je on da traži ostavku? Neka on ode. Neka se vrati tamo gdje duguje svu lojalnost, a to je Plenković i županijski HDZ. Tamo odakle je došao bez dana iskustva. Engleski ne zna govoriti, ne zna pisnuti, predstavlja Hrvatsku na ministarskim sastancima, s kim razgovara?, upitao je Milanović.

Zbog zbrke oko vojne govornice u Požegi i premijer Plenković danas je izvadio tešku artiljeriju.

– Ovo je nedopustivo ponašanje predsjednika Republike. Ovo se može slobodno nazvati puzajućim državnim udarom, dakle ne dopustiti ministru obrane da na prisezi govori je nešto bez presedana, poručio je premijer Andrej Plenković.

Predsjednik Milanović pak vraća priču na početak. Poručuje da će se, sve dok ministar ne vrati brigadira Burčula u službu – ovakav odnos nastaviti.

– Bio je neki dan u Bruxellesu, pitajte ga je li imao konzultacije s Uredom predsjednika i s bezveznim savjetnikom Lozančićem koji ima 5 puta više škole od njega. Ili sa mnom? Kao Dudek sa stroškom u vlaku, s picekom i s nudlecima je otišao u Bruxelles, tamo je u nečije ime govorio, nekakve obaveze preuzima, rekao je Milanović.

– On je osnažio položaj ministra obrane u ovoj Vladi. Banožić je danas jači ministar nego je bio jučer. I on će morati naći s njim način funkcioniranja će ostati ministar dok ova Vlada ima većinu, poručuje Plenković.

– Pozivam predsjednika Milanovića da onako pravo muški hrabro sjedne pravo za stol i razgovara o rješenjima za HV, a ne na način da omalovažava, vrijeđa, prijeti ljudima, prijeti se zapovjednicima, kazao je Banožić.

– On priča o nekakvom muškom razgovoru. Mentore, ja s njim više ne razgovaram. Gotovo je. On nije sugovornik. S patrijarhom SPC-a. S kim ću razgovarati ? Plenkovićem, to sam rekao 10 puta zar to nije jasno, rekao je Milanović.

Ako ne prije – za isti stol Pantovčak i Banski dvori sjest će 9. studenoga kada je sazvana sjednica Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost.

Ured PRH – Izjava načelnika GS OS RH Hranja: Postupio sam po zapovijedima

Ured predsjednika Republike u petak je objavio izjavu načelnika Glavnog stožera OS RH admirala Hranja vezano za zabranu obraćanja ministru obrane na prisezi ročnicima u Požegi, u kojoj Hranj ističe da je postupao po zapovijedima koje su u skladu sa zakonom i naredbom predsjednika RH.

U priopćenju se navodi da je “Ured Predsjednika Republike Hrvatske zaprimio danas izjavu načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja” i da “zbog istinitog informiranja javnosti i interesa medija, u cijelosti objavljuju sadržaj izjave načelnika Glavnog stožera OSRH”.

Admiral Hranj svoju izjavu je istodobno uputio i Uredu predsjednika RH i Ministarstvu obrane RH, dodaje se u priopćenju.

Načelnik Glavnog stožera OSRH u izjavi navodi da je “prilikom svečanosti prisege postupao po zapovijedima koje su u skladu sa zakonskim propisima i naredbom Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OS RH, a čiji sastavni dio je bio i program svečanosti”.

– Ministra obrane upoznao sam s navedenim programom. Netočna je tvrdnja da sam njemu ili bilo kome drugome zabranio obraćanje. Nikada nisam odbio provesti bilo koju odluku ministra obrane niti sam bilo kojim postupkom prekršio zakon. Moja današnja zapovijed za provedbu svečane prisege temelji se na naredbi Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OS RH, stoji u izjavi admirala Hranja.

Dodaje kako je “netočno da je ponudio ili podnio ostavku na svoju dužnost. Ministar obrane je prije svečanosti vojne prisege od mene zatražio da podnesem ostavku. Vojnici nemaju pravo na ostavku. Zakon o obrani i Zakon o službi u OS RH ne poznaju institut ostavke, a to nije niti u skladu s kodeksom ponašanja vojnika. Nadležnosti i postupak imenovanja i razrješenja načelnika Glavnog stožera OS RH propisani su Zakonom o obrani, stoji u izjavi načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja, objavljeno je iz Ureda predsjednika RH. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA