Obrtnici zabrinuti zbog uvođenja eura, upozoravaju na moguće probleme

Obrtnici zabrinuti zbog uvođenja eura, upozoravaju na moguće probleme

Hrvatska bi euro trebala uvesti 1. siječnja 2023. godine, a prije toga potrebne su određene pripreme i za građane i za poduzetnike. Što uvođenje eura donosi obrtnicima, odnosno malom i srednjem poduzetništvu, govorilo se na konferenciji u organizaciji 24 sata i Hrvatske obrtničke komore. Javlja HRTV

Hrvatski obrtnici već se pripremaju za uvođenje eura. Tomislav Cerovečki još se sjeća posljednjih dviju promjena valute. 

– Ljudi se boje da će cijene ići gore, a one i ovako i onako idu gore, imali mi euro, ili kunu, to nema nikakve veze. I ono što je bitno je da je nešto u džepu, a je li to euro, dolar, kuna, nije bitno, naglašava obrtnik Tomislav Cerovečki.

Od uvođenja eura više će prednosti imati proizvodni obrtnici. 

– Nadam se da ćemo puno lakše raditi s inozemstvom, to je prvo, a drugo, da ćemo puno lakše nabavljati opremu i strojeve koje isto nabavljamo u inozemstvu, bit će transparentnije cijene, kaže Miljenko Vuk, proizvođač kožne galanterije. 

Trenutačno su najviše zabrinuti uslužni obrtnici, poput kozmetičara ili frizera.

– Više nas je strah baš iz tog razloga jer ne znamo dovoljno, tako da se nadamo svi da ćemo imati edukacije, rekla je kozmetičarka Antonija Tretinjak.

Jer trebat će prilagoditi sve, od fiskalnih blagajni do računovodstvenih evidencija, kažu u Obrtničkoj komori.

– Da ih upozorimo koje će imati probleme na samom startu, a i da razgovaramo možda i o naknadi troškova koje će gospodarstvo imati, rekao je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

– Mi očekujemo problem samo u dijelu prilagodbe, u prvih 14 dana kompletne distribucije eura. Potrebna je prilagodba svih knjigovodstvenih programa, a tu je i problem fiskalizacije. Kako će reagirati inspekcija kad petnaesti dan netko fiskalizira račun, a kupac ima samo kune?, upitao je Ranogajec.

Pripremiti se treba na svim razinama, od Vlade i HNB-a do građana i poduzetnika.

– Koristi su ipak, prema svim našim procjenama, kalkulacijama i izračunima, puno veće i dugotrajnije nego što su potencijalni nedostaci ili štete od samog uvođenja eura, ističe Zdravko Marić, ministar financija.

Novim Zakonom o euru propisat će se dvojno iskazivanje cijena barem 5 mjeseci prije konverzije, a tvrtke etičkim kodeksom obvezati na pošteno prelaženje s kune na euro.

– Imat ćemo s druge strane i takozvanu crnu listu. Pozvat ćemo same potrošače da nas izvještavaju i da javno objavimo one koji se ne bi pridržavali, kaže Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

Guverner kaže da će nakon uvođenja eura standard građana dugoročno porasti, odnosno rast plaća trebao bi biti veći od rasta cijena. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA