Akcija protiv utajivača poreza: među uhićenima navodno i djelatnici carine

Akcija protiv utajivača poreza: među uhićenima navodno i djelatnici carine

Policija je u srijedu ujutro pokrenula akciju protiv četrdesetak osoba koje Uskok sumnjiči za organiziranu utaju gotovo pedeset milijuna kuna poreza. Od jutarnjih sati traju pretrage stanova i poslovnih prostora osumnjičenika koji bi kasnije tijekom dana trebali biti odvedeni na ispitivanje u policiju, a potom i USKOK. Javlja HRTV

Kako je u podnevnom HTV-ovom Dnevniku javila Jelena Bokun, akcija je započela rano jutros, a u njoj sudjeluje čak 180 policajaca raspoređenih u više timova. Osim uhićenja, paralelno su krenuli i pretresi stambenih i poslovnih prostora, pa, kako saznajemo, čak i automobila, rekla je.

Službeno, policija i USKOK kažu da se uhićene sumnjiči za počinjenje kaznenih djela vezanih uz porezna kaznena djela, odnosno gospodarski kriminalitet. Neslužbeno, radi se o razbijanju veće skupine ljudi koja se udružila u zločinačko udruženje radi utaje poreza, izbjegavanja poreznih nadzora i pranja novca. Kako se neslužbeno doznaje, radi se o šteti od čak 50 milijuna kuna. 

Akcija se provodi na tri područja – zagrebačkom, splitskom i području Dubrovačko-neretvanske županije. Neslužbeno se saznaje da je na području Splita, Solina i Kaštela uhićeno 27 osoba, a sasvim je sigurno da ih je još više na ostalim područjima. Neslužbene informacije kažu da među njima ima vlasnika i djelatnika privatnih tvrtki, a navodno i djelatnika carine, javila je Jelena Bokun.

“U akciji sudjeluje 180 policijskih službenika”

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u koordinaciji sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Realizacija je započeta u jutarnjim satima te je na području Policijske uprave zagrebačke, splitsko-dalmatinske i dubrovačko-neretvanske uhićeno više desetaka osoba. U tijeku je provođenje dokaznih radnji, a u akciji sudjeluje 180 policijskih službenika, priopćila je policija.  

“U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji”

Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave. (27. 10. 2021.)

Navedene radnje, koje se provode u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, odnose se na više desetaka osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile porezna kaznena djela.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost, priopćili su iz USKOK-a. Vijest je na izvornom LINKU

DEMOS MEDIA