Nastavak političkih tenzija zbog umirovljenja brigadira Burčula

Nastavak političkih tenzija zbog umirovljenja brigadira Burčula

Predsjednik Milanović u Rimu je opet komentirao i umirovljenje zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula. Taj slučaj ponovno je uzburkao odnose na relaciji Pantovčak – Banski dvori. Javlja HRTV

Nakon jučerašnjih političkih tenzija zbog umirovljenja brigadira Burčula, Ministarstvo obrane jutros se ponovno oglasilo priopćenjem. Ističu da je iz postupanja predsjednika Republike i Glavnog stožera jasno tko krši Ustav i zakone donesene upravo u mandatu Vlade Zorana Milanovića.

– Stoga naglašavamo da je Predsjednik Republike Hrvatske protivno Ustavu i Zakonu o obrani 14. listopada 2021. donio Odluku o produljenju imenovanja brigadiru Elvisa Burčula zapovjednikom Počasno-zaštitne bojne do 31. prosinca 2021. 

Predsjednik i danas oštro odgovara – premijer Plenković je, tvrdi, za sve znao. Umirovljenje je, ističe, navodno provedeno na temelju Plana izdvajanja.

– To piše u njegovom rješenju koje je potpisao Banožić, koji lupeta o Ustavu, nema pojma o tome. I ne zna kad je koji zakon donesen. Taj tip je skupljao Pokemone, dok su ljudi branili Hrvatsku. Brigadir je umirovljen na silu iz osobne osvete, o čemu se ne želi govoriti. To će ih skupo koštati, izjavio je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Nije štedio ni premijera Plenkovića.

– Gospodin Jugo, jer gledajte, kad puše jugo, jazavac se sakrije u rupu, kapetan mora djelovati, rekao je Milanović.

– Ako je u Zagrebu bilo jugo, onda je vjerojatno u Rimu je bio vento del sud ili scirocco. To je prva teza. Druga teza, to je pitanje koje ali baš nikakve veze nema sa mnom kao predsjednikom Vlade, odgovorio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Premijer tvrdi da se nijednom nije miješao u proces imenovanja, promaknuća ili umirovljenja u Hrvatskoj vojsci.

– On neka to rješava s ministrom, bilo kakve prijetnje, ucjene, ne znam kakvi najavljeni cirkusi, to govori o njemu, a ne o nama, kaže premijer.

Jučer je predsjednik Milanović naznačio da će, ako se odluka ministra Banožića o Burčulovu umirovljenju ne povuče, početi blokirati procese u kojima ima ovlasti. Danas o tome kratko poručuje.

– Ne znam, to treba pitati, neka Plenković razgovara s Orsatom Miljenićem, kazao je Milanović.

– To morate pitati njega. Dakle, veleposlanike dobio je prijedlog dobio prije godinu dana. Zašto to nije riješeno, sigurno nije do nas, rekao je Plenković.

Vezano uz novi prijepor, predsjednik najavljuje sazivanje sjednice Vijeća za obranu.

– Tema – otužno materijalno stanje u Oružanim snagama, koje zabrinjava sa stajališta obrambene sposobnosti države. Odgovornost Plenkovića jer džepni ministar dakle, ima političkog skrbnika. Ne poduzimaju ništa, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Nove sastanke najavljuje i premijer, a suradnju naziva realnom.

– Ne možete vi očekivati svesrdnu, srčanu, nasmijanu, afektivnu, zaljubljenu suradnju s nekim tko stalno vrijeđa sve, tko prijeti, ucjenjuje, govori o auzmešu, kazao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Novi prijepori sigurno neće utjecati na poboljšanje suradnje koja će za imenovanje veleposlanika – biti neophodna. Vie na izvornom LINKU

DEMOS MEDIA