Složena i mračna afera u Beogradu

Složena i mračna afera u Beogradu

U Srbiji afera trese vlast već mjesecima. Posljednja je epizoda uhićenje bivše državne tajnice u MUP-u Dijane Hrkalović. Ona, s imidžem instagram starlete, navodno je bila spona dijelova policije i kriminalnih narkokartela. No, priča ide mnogo dublje i prema tvrdnjama nekih poznavatelja prilika, umiješanost u događaje iz najcrnje kronike seže do samih vrhova vlasti. Javlja HRTV

Pripadnici Belivukova klana uhićeni su zimus. Na 322 stranice optužnice tereti ih se za pet ubojstava, otmice, mučenje i silovanje, za prodaju droge i nezakonito posjedovanje oružja.

– Srbija je ozbiljna zemlja. Nikad sebi neće dozvoliti da se u njoj stvori neki novi ‘Zemunski klan’. Nikada više neće dozvoliti da na njezinoj teritoriji postoje organizirane kriminalne skupine koje misle da su jače od države, tvrdio je u veljači srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin.

Tužiteljstvo za uhićene traži doživotni zatvor. Optužnica se Belivukovom skupinom bavi tek od 2019., iako je ta grupa postojala godinama prije. Ne otkriva ništa o političkoj i policijskoj potpori koju je imala te zahvaljujući tomu postala jedna od najmoćnijih u regiji.

Situacija je, kaže odvjetnik Božo Prelević iz Skupštine slobodne Srbije – potpuno identična s Jovanjicom, koja je najveća narkofarma u Europi. Tvrdi da se radi o kontroliranoj optužnici, koja se svodi samo na ono što je zatečeno. Kako je nastala, tko je pružao zaštitu- ne postoji. Dakle, to je isti rukopis, dodaje.

– Grupa je nastala negde oko 2012.. Dakle, u jednom dugom vremenskom periodu ona je rasla i imala je podršku i policije i politike. Dakle, ovo je pokazatelj zapravo da se država tim vezama nije željela baviti, kaže novinarka istraživačkog portala KRIK Bojana Pavlović.

Sprega navijača i duboke države

Kriminalna skupina preuzela je kontrolu nad Partizanovom tribinom još 2013., pod vodstvom pokojnog Aleksandra Stankovića, znanog kao Sale Mutavi, kojemu je za vrijeme vladavine naprednjaka odlazak u zatvor odgođen čak 13 puta!

Nakon Stankovićeva ubojstva na njegovo mjesto 2016. dolazi Belivuk. Otada pripadnici Principa, kako su se prozvali, nasilno sprječavaju skandiranje Grobara protiv Aleksandra Vučića. Uz ostalo, Belivukova je skupina opstruirala održavanje protuvladinih i drugih prosvjeda u Srbiji, zastrašivanjem organizatora. Premlaćivali su novinare.

O sprezi navijača i duboke države svjedoči i to da su u njihovoj navijačkoj kvoti u Upravu Partizana ušli zaposlenici policije i sigurnosne službe, uz potporu i tadašnjeg i sadašnjeg tajnika srbijanske vlade.

– Članovi njegove grupe su viđeni i bili identificirani kao službeni zaštitari na inauguraciji Aleksandra Vučića 2017. Vidimo da su čuvali i Upravu Partizana, koja je opet po političkoj liniji postavljena. Oni su bili vezani za državu, tu nema spora, govori Vuk Cvijić, novinar tjednika NIN. I Bojana Pavlović dodaje da su neki od njih bili policajci i zatvorski čuvari. A neki su, tvrdi – radili i u državnim poduzećima.

Svjedočenja o susretima s Vučićem i Vulinom

Belivuk tvrdi da je član SNS-a od 2011. Kao i to da se navodno nekoliko puta susreo s Vučićem osobno, a da je navodni kontakt s njim održavao preko Aleksandra Vidojevića, Ace Rošavog, prijatelja Vučićeva sina Danila. Uz još 30 pripadnika kriminalnog klana u veljači je uhićen i Marko Miljković, zvan Mesar, Belivukova desna ruka.

I on je nakon uhićenja govorio o sastancima s Vučićem, ali i detaljno ispričao o svojim kontaktima sa sadašnjim ministrom policije Vulinom. Uključujući i to da je Vulin navodno sam odabrao kuću u kojoj su, prema tvrdnjama Tužiteljstva, počinjena okrutna ubojstva. Miljković Vulina indirektno povezuje i s najvećom otkrivenom plantažom marihuane u Europi.

Kako bi ublažila štetu nanesenu Belivukovim i Miljkovićevim svjedočenjem, vlast preko najgledanije televizije uzvraća prikazivanjem šokantnih snimki ubojstava na beogradskim ulicama, kao i fotografija masakriranih tijela žrtava. Božo Prelević kaže kako se radi o snimkama na kojima nema ljudi koji su u optužnici navedeni kao žrtve i postavlja pitanje: “Kako ste vi sad to znali?”

Pet ubojstava ii 40 nestalih muškaraca?

Osim pet ubojstava koja su opisana u optužnici, još najmanje 12 muškaraca smatra se nestalima. Prorežimski mediji govore i do 40 njih. Belivuk negira optužbe za likvidacije. Srbijansku sigurnosno-obavještajnu agenciju BIA-u neovisni mediji optužuju da je kuću strave imala pod nadzorom više mjeseci i da je mogla spriječiti neka od ubojstava počinjenih u njoj.

U ratu tzv. kavačkog i škaljarskog klana, nastalih 2014. zbog raskola u dotad jedinstvenom kriminalnom klanu iz Kotora, koji je kontrolirao trgovinu drogom u Crnoj Gori i Srbiji, Belivukova je skupina na strani kavačkog. U sedmogodišnjem ratu dvaju klanova ubijeno je najmanje 50 osoba. Dosta njih i na beogradskom asfaltu. Više na LINKU

DEMOS MEDIA