Vidović Krišto upitala Malenicu: Ima li Todorić možda nekakve materijale protiv moćnika u politici i pravosuđu?

Vidović Krišto upitala Malenicu: Ima li Todorić možda nekakve materijale protiv moćnika u politici i pravosuđu?

Saborski zastupnici u četvrtak raspravljaju o Prijedlogu strategije sprječavanja korupcije za razdoblje od 2021. do 2030., kojom se uređuju prioriteti javne politike borbe protiv korupcije i pet posebnih ciljeva.

To su jačanje institucionalnog i normativnog okvira za borbu protiv korupcije, jačanje transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti, jačanje sustava integriteta i upravljanja sukobom interesa, jačanje antikorupcijskih potencijala u sustavu javne nabave te podizanje javne svijesti o štetnosti korupcije. 

Predlagatelj, Vlada, upozorava kako korupcija kao društveni fenomen ima snažan negativan učinak na vladavinu prava i povjerenje u institucije te na gospodarstvo, demokratsku političku kulturu i društvo u cjelini. Stoga, učinkovita borba protiv korupcije uključuje ne samo nadležna tijela javne vlasti, već i cijelo društvo, poslovnu zajednicu, građane i civilni sektor.

U ime predlagatelja govorio je ministar Ivan Malenica, a replicirala mu je Karolina Vidović Krišto, nezavisna saborska zastupnica.

“Prije nekoliko dana sudac visokog kaznenog suda Ivan Turudić vratio je optužnicu protiv Ivice Todorića na ponovno odlučivanje prvostupanjskom sudu. Poznato je da Turudić sudi onako kako vladajućoj strukturi odgovara, a samo suđenje Todoriću jest samo igrokaz jer se hrvatsko pravosuđe boji tog Todorića”, govori nezavisna zastupnica pa nastavlja:

“Ima li Todorić možda nekakve materijale protiv moćnika u politici i pravosuđu? Mi to ne znamo. Suca Turudića je pak policija naganjala zbog prebrze vožnje”.

Potom se obratila Malenici upitavši ga: “Poštovani ministre, hoćete li zatražiti sigurnosnu provjeru za suca Turudića kako bi se utvrdila legalnost njegove imovine?”.

“Trenutačno su u fazi pripreme izmjene Zakona o sudovima i Zakona o državnom odvjetništvu, dakle, prijedlozi Zakona prošli su javno savjetovanje i vjerujem da ste vidjeli da su u izmjenama tih zakona uvedene sigurnosne provjere za pravosudne djelatnike”, odgovorio je Malenica.  Javlja direktno.hr