“Možemo očekivati obustavu javnog prijevoza na teritoriju cijele RH”

“Možemo očekivati obustavu javnog prijevoza na teritoriju cijele RH”

Izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama – katastrofa su za društvo u cjelini, pokušaj apsolutne kontrole stanovnika – riječi su to liječnika obiteljske medicine Leonarda Bressana, koji je gostovao u Studiju 4. Javlja HRTV

– Mi se u obiteljskoj medicini nikada nismo bojali posla, pogotovo ako se radi o medicinskom poslu. Ovo su administrativne nebuloze s jedne strane. Taj tekst su pisali očito neuki ljudi, volio bih misliti da im se potkrala greška u slaganju toga teksta. To su stalni pokušaji radnih skupina iz jednog ministarstva da abolira postojanje drugog ministarstva i njegovu ulogu u reguliranju zdravstvenog sustava, a to je Ministarstvo zdravstva te komora i stručnih skupina u zdravstvu. Građanstvo nije do u detalje upoznato s posljedicama primjene jednog takvog zakona. To je u početku, urušavanje temelja zdravstvene službe u cjelini u RH, to je princip povjerljivosti medicinskih podataka koji se suspendira ovim zakonom, pojašnjava Leonardo Bressan.

Dodaje da se radi o uplitanju u nadležnosti i kompetencije pojedinih sektora zdravstvenog sustava, a rezultat toga je urušavanje svih odnosa u hrvatskom društvu.

– Kao prvi rezultat možete očekivati obustavu javnog prijevoza na teritoriju cijele RH, ističe.

Liječnici obiteljske medicine, prema prijedlogu, trebali bi obavijestiti policiju o tome da netko ne može upravljati vozilom, nakon što izdaju upozorenje pacijentu da ne vozi.

– Posjedovanje vozačke dozvole nije medicinski podatak. Ja kao liječnik nisam taj koji će privremeno ili trajno odlučivati o sposobnosti za upravljanje motornim vozilima jer je to u nadležnosti specijalista medicine rada. Fokus moga rada u ordinaciji je zdravstvena dobrobit pacijenta, očuvanje njegovog zdravstvenog stanja, liječenje bolesti i vraćanje izgubljenog zdravlja, dodaje. 

Ističe da je ocjena i procjena o zdravstvenom stanju osobe koja vozi osobno vozilo, zapravo ulazak u područje medicine rada, a što nije u nadležnosti obiteljskih liječnika. 

– To je nedopustivo i nepotrebno i ugrožava cijeli sijaset djelatnosti ljudi u našoj državi. Od prvog dana primjene jednog takvog zakonskog teksta, morate zadržati kod kuće otprilike 40% vozača u javnom prijevozu. Ako se strogo primjenjuje tekst, dodaje. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA