Tomašević objasnio zašto je Pripuzu dao posao: ‘Moja uloga je samo potpisati odluku‘

Tomašević objasnio zašto je Pripuzu dao posao: ‘Moja uloga je samo potpisati odluku‘

Dogradonačelnica Dolenec potvrdila je da nakon kritika stipendije za učenike i studente ostaju iste

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet u 11 sati, u predvorju Gradske uprave, počeli su redovitu konferenciju za medije. Javlja Jutarnji list

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec na samom početku presice osvrnula se na problem sa stipendijama, odnosno govorila je o planu Grada da se smanji iznos stipendija studentima s invaliditetom.

– Mi smo težili zadovoljiti dva bitna principa. Htjeli smo proširiti pristup obrazovanju i istaknuti univerzalnost. To znači da je učenik učenik, a student student. U samoj javnoj raspravi dobili smo razne priloge, uključujući stavove ciljanih skupina. Dobar dio priloga inzistirao je da je važno zadržati postojeće iznose stipendija. Smatrali smo da je fer i uključivo uvažiti te prijedloge. To znači da će stipendijski prijedlog imati iste iznose. To su iznosi kakvi su bili do sada, ali su varirali u programima. U konačnoj verziji prijedloga želimo ujednačiti te iznose i to znači da nećemo bitno povećati broj studenata koji primaju stipendije. Ono što je potrebno je objaviti sve prijedloge i onda konačne odluke staviti na sjednicu Skupštine. Stipendije će zato imati iste iznose, 2700 kuna za učenike, 3800 kuna za studente, rekla je Dolenec.

Nakon Dolenec, pred novinare je stao Korlaet koji je govorio o obnovi Zagreba.

– Kao što znate, e-savjetovanje je završeno. Zakon je izglasan na vladi i sutra kreće u proceduru. Podizanje pragova jednostavne javne nabave na europske pragove također će pojednostaviti proces, ali predstavlja i rizik za zloupotrebu. Ovo će svakako biti tematizirano u saborskoj raspravi. Obišli smo sve gradske četvrti za dogovoreni obilazak za crvene naljepnice. Ponavljam kako se građani i dalje mogu javljati i tražiti dolazak mobilnih timova. Građanima su na raspolaganju i timovi koji su postavljeni u prostorijama vijeća gradskih četvrti, rekao je Korlaet.

Novinarima se zatim obratio gradonačelnik Tomašević koji je najavio da će govoriti o tri teme.

Puno zabluda dolazi u medijima. Jedna stvar je glomazni otpad, a druga stvar je biootpad. Za glomazni otpad smo poništili natječaj jer vjerujemo da to Grad može raditi sam. Biootpad, budući da grad Zagreb nije izgradio svoju kompostanu, nema kapacitete da obradi taj biootpad. I obradu mora raditi s privatnim poduzećima. Zbog toga smo raspisali novi natječaj. Više puta sam na pitanje da je zajednica ponuditelja u kojoj je Pripuz dala najpovoljniju ponudu, rekao da ćemo postupiti po zakonu. U tom smislu, ono što se dogodilo je da se odabrao taj konzorcij, budući da se pokazalo da drugi konzorcij nema dozvolu za dovoljnu količinu biootpda. Na kraju, iako je bila i skuplja ponuda, ona je odbačena. Postoje tu i žalbeni rokovi, ali to je odluka koju je Grad Zagreb donio. Radi se o sporazumu na godinu dana i ovo je rješenje dok grad nema svoju kompostanu. Moja uloga je samo potpisati odluku. Rekao sam da ako se pokaže da je njihova dokumentacija čista, i imaju najpovoljniju ponudu, odabrat ćemo tu opciju, rekao je Tomašević.