Od Dragana Stojkovića Piksija do Željka Joksimovića, evo zašto poznati Srbi rado pohode ovo mjesto u Hrvatskoj

Od Dragana Stojkovića Piksija do Željka Joksimovića, evo zašto poznati Srbi rado pohode ovo mjesto u Hrvatskoj

Kada zaronite u čudesan svijet rijeke Krke, nikad ne znate gdje ćete izroniti i što će vas sve, poput ribe navikle na vodu, ostaviti bez daha. Krenete cestom iz Kistanja, u 21. stoljeću, i nakon tri i pol kilometra već ste – kao u nekoj igrici – u starorimskim katakombama, u kojima su se skrivali prvi kršćani. Javlja SLOBODNA DALMACIJA

Uđete u manastir Krka, duhovno središte pravoslavnih vjernika, i prepustite se sigurnim rukama stručnog vodiča Mihajla Kragulja, da vas, kao u vremenskom stroju, čudnovatoj mašini iz SF filmova, povede niz stepenice na put dug dvadesetak stoljeća. A prijeći ćete ga u samo nekoliko metara!

EREMITSKI SAMOSTAN

I nisu ovdje samo Rimljani progonili, a kršćani se krili, nego su palili i rušili i Turci, Osmanlije, za Kandijskog rata, nakon kojeg se kaluđeri vraćaju i ponovno zidaju crkvu i manastir, koji se u pisanim tragovima spominje još 1402. godine, a podignut je na temeljima još starijeg eremitskog samostana. Ovdje, gdje danas, bosom nogom ili u trikama, špartaju turisti iz cijelog svijeta, poznati i nepoznati, bogati i slavni i oni koji će to tek postati, špartali su i naši davni preci – rimske legije iz Burnuma, 20 do 25 tisuća ljudi, prije dvije tisuće godina, pa Delmati i Liburni, međusobno zavađeni, a u ratu s Rimljanima, koji su istodobno progonili i kršćane. I svi su za sobom ostavili traga – Rimljani vojni amfiteatar, arheološke ulomke i ostatke, a kršćani znak ribe u katakombama ispod zemlje, Konstantinov križ i grobove u koje su pokapani.

Crkva je podignuta upravo nad katakombama, prirodnom podzemnom pećinom, koja je stara koliko i Krka, koja je dubila i nosila sve pred sobom, a na tom je mjestu, kaže legenda, novu, Kristovu vjeru propovijedao i apostol Pavao. Mislite li da je tu legendama i velikim imenima i pričama kraj? Nije, tek smo počeli! Kažu da je potom baš kneginja Jelena, sestra srpskog cara Dušana, udana za hrvatskog velikaša Mladena Šubića, obilato darivala kaluđere i manastir podignut na tome mjestu, pa je on zapravo, njezina zadužbina. Prema legendi, nakon Mladenove smrti Jelena je vladala Skradinom i Klisom u ime maloljetnog sina Mladena IV.

SNIMANI I FILMOVI

– Ali, nije manastir Krka ili Sveti Arhanđeo samo povijest. Na ovom su mjestu snimani i filmovi, poznati “Konjanik”, pa “Anka Brazilijanka”, a od poznatih imena… Evo, prvi mi pada na pamet, jer je nedavno bio, Dragan Stojković Piksi, čuveni nogometaš i izbornik, odnosno selektor reprezentacije Srbije, Slobodan Tarlać, košarkaš, često dolazi, pjevač Željko Joksimović, pa novinari Branimir PofukZlatko GallRene Bakalović, nedavno je bio i ministar poljoprivrede Rusije. Možda je tu bilo i drugih, zapravo sigurno jest, ali su željeli ostati neprepoznati, anonimni – veli Kragulj, a ja klimam glavom. Vijest je na izvornom LINKU

DEMOS MEDIA