Plenković: Cvate ljubav između Hasanbegovića i Benčić, Grmoje i Hajdukovića… Desnica je sljubljena s Možemo i dva SDP-a…

Plenković: Cvate ljubav između Hasanbegovića i Benčić, Grmoje i Hajdukovića… Desnica je sljubljena s Možemo i dva SDP-a…

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković oglasio se nakon Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. 

“Rezimirali smo sve bitne teme i najavili niz aktivnosti ovog tjedna. Ključno je okončanje ove faze procesa unutarstranačkih izbora. Šest mjeseci nakon lokalnih izbora biramo čelništva lokalnih i županijskih organizacija. Bilo je 567 biračkih mjesta, 421 općinske organizacije,  127 gradskih, 21 županijska plus Zagreb, 17 u zagrebačkim gradskim četvrtima… Drugi krug je 25. listopada u Glini, Sunji i Županji. Sinoć sam se čuo sa svim novoizabranim čelnicima. Očekujemo stabilnost u Hrvatskoj i unutar stranke i rad na ključnim temama”, rekao je Plenković medijima. Javlja direktno.hr

Dodao je da je druga tema bila presuda HDZ-u. 

“Svi su se suglasili sa stavom – poštivanje sudskih presuda, pravnog poretka, HDZ će, kad dobije  službeno presudu, namiriti novčani iznos koji ćemo uplatiti u državni proračun”.

Dodao je da su svi podržali Vladu u ograničenju cijena goriva. Osvrnuo se još jednom na izjavu guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića o rastu rata kredita.

“Cilj političkih nastupa onih koji imaju nekakav šešir na glavi i važnu dužnost je da govore istinu i signaliziraju teme, ali nije ni da kreiraju paniku u javnosti. Meni nije jasno kako je ta tema postala aktualna. Iz ovog što je rekla njegova zamjenica Sandra Švaljek, Europska središnja banka ne misli dirati u kamate još dvije godine. Ne moramo skakati na prvu loptu, već samo smireno raditi dalje. U vremenu smo kada se država, gospodarstvo i građani zadužuju po najnižim kamata i ne bih se dalje upetljavao u komentare tog tipa”, odgovorio je Plenković pa dodao: “Inače je dobro govoriti manje”.

O Možemo: Naučit će kroz mandat…

Osvrnuo se i na činjenicu da je Grad Zagreb Petru Pripuzu dao posao zbrinjavanja biootpada. Gazi li time Tomislav Tomašević obećanja?

“To morate njega pitati. Mislim da cijela politička platforma Možemo! svakog dana u svakom pogledu sve više shvaća što znači transformirati se iz NGO aktivista u stranku i platformu. Bucati u oporbi je jedno, preuzimati odgovornost i donositi odluke nešto deseto. Naučit će kroz mandat. Mi ćemo Zagrebu pomagati u svim aspektima, gradska vlast neka sama komentira svoje odabire i zašto neka od obećanja ne može ispuniti”, kazao je prvi čovjek HDZ-a i dodao kako vjeruje da će njegova stranka kroz nekoliko godina dobiti povjerenje u Zagrebu. 

Komentirao je i podatak da će naftne tvrtke prodavati premium goriva do isteka zaliha. 

Nisu to tako slabe kompanije da mjesec dana ne mogu na svojim plećima iznijeti ovo što smo donijeli. Ne vidim da će se bilo kojem od proizvođača ili distributera nešto značajnije dogoditi u 30-ak dana”.

Osvrnuo se i na jedinstvo oporbe oko izbora glavnog ravnatelja HRT-a. 

“Događanje naroda, cirkus koji je na valu zbivanja prošlog tjedna. Homogenizacija, ljubav, jedinstvo između Hasanbegovića BenčićGrmoje HajdukovićaGrbina Puljak, to je jedna ljubav koja cvate, razvija se… Mi im želimo svu sreću u zaljubljenosti. Očekujem raspravu, hoćemo li biti svjedoci nekog ‘filibusteringa’, vidjet ćemo. Malo mi je smiješno da mi ta cijela ekipa, spoj krajnje desnih i lijevih koji su odigrali istu utakmicu kada su radili na tome da Kolinda Grabar-Kitarović ne dobije novi mandat, jako je dobro za birače desnice da su oni sljubljeni s Možemo i s dva SDP-a. Isto tako, ovi iz ljevice, da su oni zaljubljeni u Hasanbegovića, Raspudića i druge, sve je to jedno te isto. Inače, procedura izbora ravnatelja datira iz vremena SDP-a, procedura se vodi po tom zakonu”, zaključio je Plenković.