Ivan Zoranović, gitarist Panonskog mornara: Godine s Balaševićem najljepše su i najbolnije… Otkriva što bi Đorđe napravio svaki put čim bi sišao s pozornice

Ivan Zoranović, gitarist Panonskog mornara: Godine s Balaševićem najljepše su i najbolnije… Otkriva što bi Đorđe napravio svaki put čim bi sišao s pozornice

Ivana Zoranovića (48) nitko neće prepoznati na makarskoj rivi, iako se radi o beogradskom gitaristu svjetskog renomea čiju je karijeru obilježio Đorđe Balašević. javlja SLOBODNA DALMACIJA

lvan je nedavno bio na odmoru u Makarskoj kod rodice Marijete Salčin Lozina, a zadnjih sedam godina, koje je proveo kao član Balaševićevog benda, pamti kao najljepše, no i najbolnije u karijeri.

– Balašević je 2013. godine tražio još jednog gitarista za bend, za slučaj kad mu Nikša Bratoš nije dostupan. Mene je preporučio Bane Marković koji je nekoliko godina i sam svirao s Balaševićem. Ja sam odmalena bio Balaševićev obožavatelj i to je za mene bilo ostvarenje životnog sna.

U početku mi je bilo najteže zauzdati ego. Počnete o sebi misliti u superlativima jer malo tko se može pohvaliti da je svirao s Balaševićem! Stalno sam se morao “prizemljivati”, no relativno brzo sam osvijestio činjenicu da publika nije tu zbog mene, već zbog pjesama, i da je moj zadatak prenijeti emociju. Shvatio sam da sam važna karika koja doprinosi cjelini.

Koliko je karika, odnosno članova, bilo u Balaševićevom bendu?

– Bend je brojio 15 članova, od toga 7 tamburaša. Otkad sam se pridružio bendu, odrađivali smo oko 7 koncerata godišnje, a od samog početka je emotivna i glazbena usklađenost među nama bila neupitna.

Trojica glazbenika su bili iz Beograda, Nikša Bratoš je iz Zagreba, a ostali iz Novog Sada i Subotice. Bilo je teško okupiti nas za probu, a Balašević nam je uvijek i svima ponaosob davao na značaju.

Pretpostavljam da je bilo pregršt anegdota s koncerata?

– Balaševićevi koncerti su sami po sebi takvi. Pamtim koncert u Osijeku na Tvrđi 2014. godine, gdje mi je usred koncerta šapnuo: Je li pjevaš Vasu Ladačkog? Pogledah ga iznenađeno i odgovorih: Pjevam! Dođi poslije do mene i kad se ja maknem od mikrofona, ti preuzmi!

Poslušao sam ga, a 10.000 ljudi mi je pružilo podršku glasnim aplauzom. Tad sam doživio jedan od onih trenutaka koji se prepričavaju unucima. Na koncertu u Lisinskom 2017. godine, Balašević je odlučio bacati u publiku plišane zečeve, a do tada je na svakom koncertu publika bacala plišance njemu, odnosno na pozornicu. Više na LINKU

DEMOS MEDIA