Vrhovni sud donio odluku u slučaju bivšega šefa DORH-a: Suci odbili Jelenićevu žalbu

Vrhovni sud donio odluku u slučaju bivšega šefa DORH-a: Suci odbili Jelenićevu žalbu

Temom se bavi DNEVNIK.HR . Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je žalbu zamjenika glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske Dražena Jelenića protiv odluke o pokretanju stegovnog postupka protiv njega, a koji je u tijeku. Vrhovni sud smatra da je ova odluka Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) pravilno obrazložena.

Bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podnio je ostavku na dužnost prvog čovjeka DORH-a 19. veljače 2020. godine nakon što se otkrilo da je član masonske lože, a potom je njegova nasljednica Zlata Hrvoj Šipek, kojoj je u međuvremenu bio zamjenik, zatražila pokretanje stegovnog postupka i privremeno udaljenje s dužnosti.

Vrhovni sud je u srijedu izvijestio da je postupao u okviru svoje mjerodavnosti kao drugostupanjsko tijelo u postupku za stegovnu odgovornost zamjenika državnih odvjetnika. Odbio je žalbu zamjenika glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske protiv prvostupanjskog rješenja Državnoodvjetničkog vijeća.

Riječ je o odluci koju je Državnoodvjetničko vijeće donijelo nakon što je Vrhovni sud u dva navrata ukinuo prijašnje odluke. Prvostupanjskim rješenjem produljeno je privremeno udaljenje od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti zamjeniku glavne državne odvjetnice na rok od daljnja tri mjeseca.

Državnoodvjetničko vijeće, postupajući u povodu zahtjeva glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske, odlučilo je 13. travnja 2021. privremeno udaljiti od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice na rok od tri mjeseca. Vijeće je 28. travnja 2021. donijelo odluku o pokretanju stegovnog postupka protiv zamjenika glavne državne odvjetnice. Stegovni je postupak u tijeku. Više na LINKU

DEMOS MEDIA