Nakon akcije policije i USKOK-a na Braču splitski arhitekt Rošin za ‘Slobodnu‘ komentira: Govorio sam da je zakon bivše ministrice Mrak Taritaš ravan veleizdaji, evo gdje nas je to dovelo

Nakon akcije policije i USKOK-a na Braču splitski arhitekt Rošin za ‘Slobodnu‘ komentira: Govorio sam da je zakon bivše ministrice Mrak Taritaš ravan veleizdaji, evo gdje nas je to dovelo

Temom se bavi SLOBODNA DALAMACIJA. Legalizacija bespravnih objekata očito je bila dobar poligon za kojekakve malverzacije. Jerko Rošin, poznati splitski arhitekt, od samog je početka ukazivao na njene loše strane. Da je tomu tako, pokazala je i velika akcija splitske policije i USKOK-a na Braču u kojoj je uhićeno najmanje šest osoba s područja otoka, iz Splita i Kaštela.

Nevjerojatne su stvari za koje se sumnjiče arhitekti i geodeti koji su legalizirali nepostojeće objekte, fingirajući kroz dokumentaciju da oni postoje u prostoru, a da bi se investitorima omogućilo da ih podignu bez dozvola. Znači, ne samo da su na crno građeni objekti “blagoslovljeni”, već se zakonom o legalizaciji omogućilo pojedincima da grade bez dozvole pod objašnjenjem da su objekt, a zapravo samo “kartonsku kuću” snimljenu iz zraka, legalizirali. Ispada tako da se gradnja po modelu “tri praščića”, mnogima u Hrvatskoj itekako isplatila. Izigravali su bez problema prostorne planove i umjesto kata ili dva, gradili “nebodere” pa od prodaje stanova izvlačili milijune eura.

UZURPATORI

Radi se, zapravo, o pljački biblijskih razmjera, a brački je slučaj tek kap u moru onoga što je spomenuti zakon izbacio na površinu.

– Upravo tako. Legaliziralo se ono što se tek mislilo graditi?! Katastrofa – konstatira Rošin koji za Zakon, proveden u vrijeme resorne ministrice Anke Mrak Taritaš, kaže da je nemoralan u tolikoj mjeri da ga smatra veleizdajom vrijednosti na kojima bi moralo počivati svako civilizirano društvo.

– Bespredmetno je razgovarati o pojedincima koji krše norme, takvih je uvijek bilo i bit će, ali kad je takvo što ugrađeno u sustav jednim zakonom, a mislim na onaj kojim je omogućeno da se legaliziraju nezakoniti objekti, onda je jasno da ga istog trena treba ukinuti – kategoričan je naš sugovornik.

Zakon je, naglašava, naprosto dozvolio da se događaju tako nemoralne stvari poput legalizacije na crno podignutih objekata na tuđoj zemlji?!

Danas takvi objekti ne samo da imaju uporabnu dozvolu, već se i mnogi od njih i komercijaliziraju, dok vlasniku zemlje koja je uzurpirana ne preostaje ništa drugo nego se goniti sudom sa uzurpatorom čiju je otimačinu država blagoslovila kroz spomenuti zakon?! Više na LINKU

DEMOS MEDIA