Stočari korak do sloma: Svinjogojci gube po tovljeniku 600 kn, a tovljači do 2000 kn po jednom grlu

Stočari korak do sloma: Svinjogojci gube po tovljeniku 600 kn, a tovljači do 2000 kn po jednom grlu

Proizvodnje u sektoru guše previsoke cijene stočne hrane, a cijene mesa i mlijeka ih ne prate. Javlja GLAS SLAVONIJE

Iznimnost 2021. godine s nezapamćenim trendovima, a čija su obilježja, uz probleme izazvane pandemijom, dugotrajna suša, poremećaji na globalnom tržištu prouzročeni potezima Kine, stalni trend rasta cijena žitarica, pa posljedično skupoća stočne hrane i dr., stočarski sektor doveli su korak do urušavanja.

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) razmjere šteta u njemu procjenjuje na 1,5 do dvije milijarde kuna, pa je njezinih šest sektorskih stočarskih odbora krajem rujna održalo još jedan sastanak zatraživši ponovno intervenciju Vlade RH te iznijelo ključne kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere kako bi se stalo na kraj negativnim trendovima u stočarskim proizvodnjama i sektoru mlijeka te pravovremeno spriječilo nagomilavanje dugova proizvođača i moguće gašenje farmi.Zatvaranje farmiCijene mesa, izjavio je tada potpredsjednik HPK-a i predsjednik Odbora za tovno govedarstvo Zvonko Širjan, danas su na povijesnom minimumu i domaći proizvođači više nemaju alata da konkuriraju uvozu po cijenama ispod proizvođačkih. Predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK-a Igor Rešetar upozorio je da s terena stižu vijesti da sve više proizvođača mlijeka odustaje od proizvodnje i najavljuje prodaju farmi. I to nakon što je lani krenuo blagi oporavak tog sektora, a u ovim okolnostima prijeti mu slom. Mljekari ocjenjuju kako su njihov sektor i svinjogojstvo najpogođeniji. Osim nedovoljnom cijenom njihove sirovine, stenju pod teretom skupe stočne hrane, poskupljenja energenata, svih inputa.

– Prije mjesec dana bio je sastanak s premijerom i prezentirana mu je ova situacija što traje od ožujka/travnja i gdje su žitarice rapidno poskupjele, kao i energenti, a cijene mesa i mlijeka ne prate taj rast. Država treba nešto poduzeti da se to premosti. Premijeru sam iznio da ono što je radio za ugostiteljstvo i očuvanje radnih mjesta kroz mjeru 4000 kuna, naš sektor, pogotovo mlijeko, nije koristio nikakve COVID mjere. Naime, intervencijom se išlo prema tovu svinja i junadi, ali prema mlijeku ne. Situacija je neodrživa i nakon nekoliko sastanaka s ministricom, koja ulaže napore, sada je na e-savjetovanju 163 milijuna kuna stočarskom sektoru. To je hvalevrijedno, no nedovoljno jer je sektor velik i kada tih 40 milijuna kuna za mliječni dio podijelite po nekim preliminarnim razmišljanjima, to je tek 8-9 lipa po litri. Bojimo se urušavanja – ističe predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holsteina Branko Kolak.

Potvrđuje strahovanja o zatvaranju farmi primjerom ključa u bravu jedne farme u Đakovštini sa 150 krava. Više na LINKU

DEMOS MEDIA