Tomašević: Holding funkcionira, službenih informacija o ovrhama još nema…

Tomašević: Holding funkcionira, službenih informacija o ovrhama još nema…

Na početku redovite konferencije za novinare zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet izvijestio je o tijeku obnove od potresa i sanaciji štete od puknuća vodovoda u Selskoj ulici.

– Od 20. srpnja kontaktirali smo 3756 vlasnika oštećenih oobjekata, Sesvete, Gornji Grad, Medveščak i Donji Grad. Na red dolaze i drugi dijelovi a građani mogu kontaktirati mobilne timove na br. telefona 610-11-71., kazao je Korlaet te naglasio kako su petorica gradskih službenika počela su pomagati ministarstvu u rješavanju predmeta u vezi s obnovom.

Što se tiče sanacije štete nakon puknuća voda na Selskoj cesti kazao je kako je Vodoopskrba otvorila komunikacijske kanale za građane. Prijavljeno je 87 predmeta osiguravajućoj kući te su počela su obeštećenja. Dosad je isplaćeno 209 tisuća kuna za 19 premeta, a ukupna bi svota trebala iznositi 3,5 milijuna kuna, rekao je.

Prodaja poslovnih prostora u vrijednosti 22 milijuna kuna, pravo prvokupa

Gradonačelnik Tomislav Tomašević govorio je o proračunu za iduću godinu te naglasio kako se, obzirom na zatečeno stanje pokušava aktivirati gradsku imovinu, prvenstveno dati u zakup ili prodati poslovne prostore kojih je 2 tisuće. Dodao je da gradska vlast ne planira prodavati stanove. Ide se u prodaju 25 poslovnih prostora u vrijednosti 22 milijuna kuna, ali uz pravo prvokupa.

Najavio je kako se kreće s projektima solarizacije javnih zgrada a prijavit će se norveškim fondovima. Postavit će se panele na desetak objekata. Idejni projekti su spremni, napravljena je analiza koje su zgrade najpogodnije, a ishođene su i suglasnosti.

Službenih informacija o ovrhama još nema 

Odgovarajući na pitanje o ovrhama u Zagrebačkome Holdingu zbog milijunskih dugova Tomašević je kazao kako su naslijedili otežanu likvidnost i dug oko 5 milijardi. 

– Trebalo je stabilizirati Holding. Izabrali smo NO i 2 članove Uprave bez natječja te još tri na natječaju. Već smo rekli da nažalost nije dolazilo do dobre suradnje niti s NO niti s novima članoviam uprave niti s nama i zato smo razriješili bivša dva člana nove uprave. Tri nova člana uprave normalno funkioniraju, kazao je Tomašević.

– Što se tiče ovrha, službenih informacija još nema. Sve ovo je očekivano za ovako veliku firmu. Financijska strana je pod kontrolom. Da je super, nije! Velik dio prihoda Holdinga dolazi od Grada Zagreba a ne od građana i obaveze se podmiruju redovno, dodao je. Naglasio je da je Uprava Holdinga uspostavila kontakt s dvije firme koje su pokrenule postupak ovrhe, a da se redovno komunicira sa svim dobavljačima. 

“Očekujem komunikaciju svake sa dobavljačima”

Naglasio je kako od svake uprave očekuje da komunicira sa svim dobavljačima i da do ovrha ne dolazi. Postoje radne skupine gradonačelnika, odbori, zastupnici, uključeni su u procedure kojima se donose odluke. Postoje alati koji meni pomažu u upravljanju, rekao je gradonačelnik te najavio kako je Holding je u fazi restrukturiranja, a nova Uprava će uskoro s tim izaći u javnost.


O Vukoviću i Samodolu: Ne miješam se u kadroviranje 

Tomašević je kazao kako opozvani članovi Uprave Holdinga Nikola Vuković i Ante Samodol nisu dobro surađivali ni sa Nadzornim odborom ni sa novim članovima Uprave koji su izabrani na javnom natječaju.

– Ne miješam se u kadroviranje. Bivši gradonačelnik je imao odluku da se od njega traži suglasnost za svako zapošljavanje u Holdingu, o kojoj god se poziciji radi. Mi smo tu odluku ukinuli, uprava je imala otvorene ruke da zapošljava bez suglasnosti, kazao je.

Odbacio je navode da su se otvarali računi Holdinga i dogovarali sastanci mimo znanja Vukovića i Samodola. Nadzorni odbor, dodao je ne bi ni mogao otvoriti račun Holdinga, kazao je Tomašević. Ponovio je kako kadroviranja nije bilo a kao dokaz za to je situacija sa Srebrnjakom, kaže. 

O CE-ZA-R-u i besplatnoj drobilici: Kompromitira se postupak javne nabave 

– Što se tiče besplatnih stvari, nije dobro da u situaciji gdje imamo otvorene postupke javne nabave, a to imamo. Nije dobro da Grad ulazi u aranžmane besplatno a pogotovo ako se taj subjekt javlja na natječaj javne nabave. Mi mislimo da to nije dobra praksa. Mi ćemo prihvatiti najjeftniju ponudu, bez obzira o kojoj se firmi radi. Povjerenstvo će odlučiti, kazao je Tomašević.