VATRENI NA CIPRU

VATRENI NA CIPRU

POBJEDA NA DAR
ČETVRTOJ OBLJETNICI

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras u Larnaci protiv Cipra igra prvu od dvije listopadske kvalifikacijske utakmice za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru iduće godine, koja koincidira s četvrtom obljetnicom na klupi Vatrenih izbornika Zlatka Dalića. Informacije objavljuje Hrvatski nogometni savez.

Zlatko Dalić debitirao je klupi hrvatske reprezentacije 9. listopada 2017. godine u Kijevu. U okolnostima u kojima nije bilo jednostavno donijeti odluku. Nastup Vatrenih na Svjetskom prvenstvu u Rusiji opasno je došao u pitanje poslije remija s Finskom na Rujevici, zbog čega je tadašnji izbornik Ante Čačić morao otići… Do odlučujuće utakmice s Ukrajinom ostalo je tek pola dana!?

“Ne, nikad se nisam pitao hoću li moći… Iskreno, nisam imao ni vremena o tome razmišljati. S druge strane, bio sam maksimalno pozitivan, vjerovao sam u sebe i svoj rad, ali najviše sam vjerovao našim igračima jer sam znao da oni to mogu. Nikad nisam razmišljao što će biti sa mnom i mogu li ja to, prihvatio sam izborničku funkciju jer je to bio moj trenerski san. Hrvatska reprezentacija se ne odbija. Koliko god nije bilo jednostavno stati pred Modrića i Rakitića i reći im što moraju raditi na terenu… Bio sam “no name” trener, ali shvatio sam da prema njima moram imati drukčiji pristup. To su vrhunski profesionalci, ljudi koji fantastično igraju nogomet, nisam ja imao njima što objašnjavati kako da igraju. Međutim, znao sam da moram stvoriti grupu koja je spremna napraviti rezultat, trebalo nam je zajedništvo”. 

Tako je svoj dolazak među Vatrene svojedobno komentirao Zlatko Dalić, koji je uspio u svom naumu.

Kad su igrači prepoznali da u njih vjerujem, da sam taj koji guram, koji sam pozitivan…, oni su to prihvatili i poslije bili čak i jači od mene u tom segmentu. Većina njih je znala da nešto moraju ostaviti iza sebe. Silno su željeli da ih pamte kao pobjednike, a ne kao gubitnike. Drago mi je da su u tome uspjeli”.

Ostalo je povijest. Zlatna povijest hrvatskog nogometa i sporta uopće. Hrvatska je pobijedila Ukrajinu, ostvarila plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji iz koje se vratila sa srebrnim odličjem. Da mu je netko to pričao u danima kad je prihvaćao izborničku funkciju, vjerojatno bi mu rekao da je lud. Ne zbog njegovih trenerskih vrlina i nedvojbene kvalitete hrvatske reprezentacije, već zbog okolnosti u kojima je zaslužio privilegiju rijetkih.

DEMOS MEDIA