Aladrović: Transformacija, a ne ukidanje obiteljskih domova

Aladrović: Transformacija, a ne ukidanje obiteljskih domova

Ne bih rekao da smo najavili ukidanje, najavili smo transformaciju obiteljskih domova. Želimo da se obiteljski domovi transformiraju u privatne domove kako bi mogli zaprimiti već broj korisnika, a oni koji ne žele ili se ne mogu odlučiti za to, mogu se vratiti u oblik udomiteljske obitelji. Ostavljamo dvije mogućnosti tako da se neće dogoditi da korisnici u prijelaznom razdoblju ostanu na bilo koji način zakinuti, objašnjava ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, te govori o reformi sustava socijalne skrbi. Javlja HRTV

Na predstavljanju reforme socijalnog sustava u ponedjeljak 4. listopada ministar Aladrović rekao je da ona nastupa nakon gotovo 2 godine jedne od najtežih zdravstvenih i ekonomskih krize koje su nas pogodile. S obzirom na sve novonastale okolnosti ova reforma ima za cilj povoljno utjecati na društvene odnose koji su možda narušeni jednim djelom pandemijom, ali su isto tako povezani i s izazovima s kojima se suočavamo posljednje vrijeme.

Novi zakoni

– Ovo je jedna zaista sveobuhvatna reforma sustava socijalne skrbi jer već godinu dana radimo na njoj, ali smo procijenili da je ona potrebna – što zbog korisnika, što zbog zaposlenika u samom sustavu. Predstavili smo sedam zakona, od toga Zakon o socijalnoj skrb kao najbitniji, onda izmjene zakona o udomiteljstvu i pet komorskih zakona, i tri nacionalna plana koja se odnose na osobe s invaliditetom, na sprječavanje siromaštva, i razvoj socijalnih usluga. Smatramo da je ovo ključan iskorak u poboljšanju sustava, izjavio je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike za emisiju “Dobro jutro, Hrvatska” HTV-a.

Na pitanje hoće li se povećati ulaganja u sustav socijalne skrbi, Aladrović je naveo kako je upravo to jedan od glavnih ciljeva. Povećat će se i naknade za udomitelje s ciljem porasta broja udomitelja, a relaksirat će se i uvjeti za postanak udomiteljem, s ciljem populariziranja udomiteljstva za barem 10 posto, navodi Aladrović.

Ukidanje obiteljskih domova?

– Ja ne bih rekao da smo najavili ukidanje, najavili smo transformaciju, odnosno da u prijelaznom periodu od 5 godina obiteljski domovi u ovakvom obliku u kojem danas postoje – neće više moći postojati. Želimo da se obiteljski domovi transformiraju u privatne domove kako bi mogli zaprimiti već broj korisnika, ali prije svega i podići standard tih korisnika. S druge strane za one koji ne žele ili se ne mogu odlučiti za to, mogu se vratiti u oblik udomiteljske obitelji, dakle ostavljamo dvije mogućnosti tako da se apsolutno neće dogoditi da korisnici u prijelaznom razdoblju ostanu na bilo koji način zakinuti, objašnjava Aladrović. Vijest je na izvornom LINKU.

DEMOS MEDIA