Širi se krug onih koji dolaze pod lupu javnosti. Imovinske kartice morat će ispuniti u još tisuću dužnosnika!

Širi se krug onih koji dolaze pod lupu javnosti. Imovinske kartice morat će ispuniti u još tisuću dužnosnika!

Imovinsku karticu morat će dostavljati i ravnatelji HRT-a i Fonda za obnovu, ali i ravnatelji bolnica i direktori trgovačkih društava u vlasništvu države, općina, gradova i županija. O toj temi u NOVOM LISTU piše Zlatko Crnčec.

Prijedlog novog Zakona o sukobu interesa dovršen je i u sljedećih će nekoliko dana ići u e-savjetovanje, a nakon toga u Sabor u redovnu poceduru, odnosno u dva čitanja. Donošenje novog zakona u Saboru se očekuje do kraja ove, a stupa na snagu početkom sljedeće godine.

Jedna od najvećih novosti jest da se proširuje broj obveznika koji moraju Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa dostavljati svoje imovinske kartice. Tu će obvezu dostavljanja podataka o svojoj imovini ubuduće imati čak oko tisuću dužnosnika više nego dosad, a među njima će biti i ravnatelji bolnica.

Javna objava

Podaci o imovini dužnosnika bit će javno objavljivani na službenim internet stranicama Povjerenstva. Među onima koji će sada morati dostavljati svoje imovinske kartice su i ravnatelj HRT-a, budući da se nalazi na čelu sustava koji godišnje raspolaže s gotovo 1,4 milijarde kuna javnog novca. Istu će obvezu ubuduće imati i predsjednik Vijeća za elektroničke medije, tijela koje, među ostalim, obavlja i odgovornu dužnost dodjele televizijskih i radio koncesija.

Vijeće je nedavno bilo u fokusu javnosti zbog dodjela koncesije koje je nekada imao Radio 101.

Svoju će imovinsku karticu morati ispuniti i ravnatelj Fonda za obnovu koji vodi jedan od najsloženijih javnih projekta od obnove ratom stradalih područja. U skladu s prijedlogom izmjena Zakona o obnovi, prag jednostavne nabave bit će znatno povećan, na čak 39 milijuna kuna, a sve kako bi se ubrzao proces obnove Zagreba, Banije i još nekoliko županija nastradalih u katastrofalnim potresima prošle godine. Imovinsku će karticu morati ispuniti i predati i ravnatelj Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) koja regulira dinamična tržišta telekomunikacijske industrije, pošte i željeznica koja su predmet brojnih lobista. Istu će obvezu morati ispunjavati i ravnatelji zdravstvenih ustanova kojima je osnivač država ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, odnosno sustava u koji se samo kroz državni proračun ulijeva 20 milijardi kuna godišnje.

Karticu će morati ispunjavati i predsjednici i članovi uprava trgovačkih društava kojima je većinski vlasnik Republika Hrvatska, ali i onih u vlasništvu općina, gradova i županija. To među ostalim znači da će javnost imati i uvid u imovinske kartice, na primjer, i novih članica i članova vodstva Zagrebačkog holdinga koji dosad nisu bili obuhvaćeni ovom obvezom. Riječ je o najvećoj tvrtki u Hrvatskoj. Više pročitajte ne originalnom LINKU.

DEMOS MEDIA