Malenica poručio da se novim Zakonom krug obuhvaćenih proširuje za oko 8 tisuća ljudi

Malenica poručio da se novim Zakonom krug obuhvaćenih proširuje za oko 8 tisuća ljudi

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavlja prijedlog novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa u prostorijama Ministarstva pravosuđa i uprave. Javlja HRTV

Ministar Ivan Malenica je gostujući danas u emisiji Hrvatskoga radija “A sada Vlada”, rekao da su brojne promjene predviđene novim zakonom, koji ide prema osnaživanju samog Povjerenstva.

– Istaknuo sam da smo novim zakonom ispunili sve preporuke GRECO-a i preporuke iz izvješća o vladavini prava Europske komisije. Također smo zakonodavni okvir uskladili s praksom upravnih sudova i odlukama Ustavnog suda. Dobili smo kvalitetan zakon koji svakako ide u smjeru osnaživanja samog Povjerenstva.

Zakon ide u javno savjetovanje

– Zakon bi danas trebao ići na javno savjetovanje koje će trajati 30 dana, rekao je ministar na početku predstavljanja Zakona. 

Ističe da se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa novim Zakonom osnažuje kroz širenje nadležnosti, kroz jačanje kapaciteta i unapređenje postupaka koje ono provodi.

– Postupak pred Povjerenstvom bit će brži, transparentniji i učinkovitiji, dodaje Malenica.

Obuhvaćeni i lokalnoi dužnosnici, definirana i nova pravila

Ovim Prijedlogom se proširuje krug obveznika.

– Oko 1000 novih obveznika, morat će transparentno objaviti podatke o svojoj imovini. Nakon isteka mandata neće se moći zaposliti na upravljačkim pozicijama u tvrtkama s kojima su bili u poslovnom odnosu ili su nad njima vršili nadzor te regulirali njihovo djelovanje.

Neki od novih obveznika su predsjednika i članova Uprave trgovačkih društava kojima je RH većinski vlasnik, isto tako onima kojima je osnivač trgovačko društvo kojemu je RH većinski vlasnik kao i ona društva u kojima su jedinice lokalne, područne i regionalne samouprave većinski vlasnici ili u većinskom vlasništvu osnivači.

– Tu su predsjednici i članovi Uprava HBOR-a, HAMAG-BICRO-a, FINA-e, ravnatelji zdravstvenih ustanova, ravnatelji HRT-a,  HAKOM-a, Fonda za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske te Zagrebačke županije. 

Dodaje da su novim prijedlogom Zakona, obuhvaćeni i članovi predstavničkih tijela lokalne samouprave, i to njih oko 7 tisuća.

– Dužni su obavijestiti to predstavničko tijelo o svojim vlasničkim udjelima u poslovnim subjektima, a tijela su to dužna javno objaviti. Također će i članovi predstavničkih tijela morati obavijestiti predstavničko tijelo o poslovnom odnosu s tvrtkom u većinskom vlasništvu jedinice, kao i poslovnom odnosu s tvrtkom drugog člana ili člana njegove obitelji, pojašnjava ministar. 
Više na LINKU

DEMOS MEDIA