BJELOVAR: Bivši dekan osuđen na godinu dana uvjetnog zatvora, mora vratiti 240 tisuća kuna

BJELOVAR: Bivši dekan osuđen na godinu dana uvjetnog zatvora, mora vratiti 240 tisuća kuna

Piše: Ivan Karačony (ivankaracony@gmail.com) na portalu BJELOVAR.LIVE

Ante Čikić, bivši dekan Visoke tehničke škole u Bjelovaru je na bjelovarskom Županijskom sudu osuđen na jednogodišnju uvjetnu zatvorsku kaznu zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Kako stoji u nepravomoćnoj presudi, bivši si je dekan pribavio nepripadnu materijalnu dobit u iznosu od 240.024,55 kuna, dok je Visoku tehničku školu, odnosno njegovog danas pravnog sljednika Veleučilište u Bjelovaru, oštetio za iznos od 583.910,65 kuna.

Osuđen i bivši predsjednik Upravnog vijeća

Čikić je u ovom slučaju prvooptuženi, dok je drugooptuženi Stjepan Grula, nekadašnji gradski pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti koji je tu funkciju obavljao sve do odlaska u mirovinu 2014. godine. Međutim, ono za što je Grula u ovom sudskom procesu odgovarao tiče se njegove funkcije predsjednika Upravnog vijeća tadašnje Visoka tehničke škole.

On je istom presudom nepravomoćno osuđen na šest mjeseci uvjetnog zatvora zbog počinjenja kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Primao veću plaću od zakonski utemeljene

Pojednostavljeno rečeno, dvojac je proglašen krivim jer je od 28. veljače 2013. do 31. svibnja 2016. godine varao na iznosu plaće koja je isplaćivana tadašnjem dekanu Čikiću.

On je, naime, u tom periodu imao uredno sklopljen Ugovor o radu s Visokom tehničkom školom na nepuno radno vrijeme.

Međutim iz nekog je razloga 28. veljače 2013. godine, bez znanja i odobrenja Upravnog vijeća, donio i za sebe potpisao Odluku o isplati naknade za dodatno izvođenje nastave u akademskoj godini 2012/2013., potom i Odluku o obračunu plaće u punom iznosu od 15. ožujka 2013. godine i 01. prosinca 2013., uz dodatke na plaću sukladno Ugovoru o radu za rad u nepunom radnom vremenu. Više pročitajte na LINKU

DEMOS MEDIA