Povratnice iz Njemačke: Odeš, vidiš, probaš, da bi sam shvatio gdje pripadaš

Povratnice iz Njemačke: Odeš, vidiš, probaš, da bi sam shvatio gdje pripadaš

VRATILE SE NAKON PET GODINA ŽIVOTA I RADA. Javlja GLAS SLAVONIJE

Ni novčana sigurnost ondje nije vam dovoljna protiv strogih COVID mjera, kaže povratnicaĐAKOVO – Nakon pet godina rada u Njemačkoj Đakovčanka se s djecom vratila u Hrvatsku, u svoj grad. Trajno. I njihov primjer potvrđuje sve prisutniji trend vraćanja mladih obitelji kući, čemu se treba radovati svaka lokalna zajednica.

Jer vraća joj se generacija u najboljim životnim i radnim godinama, većinom fertilne dobi, a koja još puno može dati ovom društvu. Mlada je žena, ekonomska SSS, s djecom otišla 2016., kada je amplituda odlazaka, kao i 2017., istaknuli su demografi prošlog tjedna u Đakovu, bila dosegnula vrhunac.

Trebalo je hrabrosti otići s djecom od 3, 9 i 15 godina u svijet i početi iznova. “Bila je prilika da odem, a i privatno sam bila spremna za preokret. Otišla sam si dati šansu; u lipnju sam otišla sama i dala si rok od mjesec dana pa, kada se snađem – nađem posao i stan jer prvo sam bila kod naših prijatelja, da odvedem i djecu. Ako funkcionira – vraćam se po djecu, ako ne – vraćam se u RH i nikom ništa. Vjernica sam i znam da će se On pobrinuti za svakoga, da nekako bude, a i kod mene je uvijek splet nekih sretnih okolnosti, pa sam nakon 15 dana otišla na razgovor u jedan privatni starački dom za posao njegovateljice. Nisam bila te struke, bez znanja jezika, no radna sredina je takva da ti se nitko ne smije što ne znaš u početku jezik, spremni su ti pomoći da se osposobiš za posao”, prisjeća se početaka u Eislingenu povratnica. Našavši posao, pronašla je i stan u blizini vrtića, škole, posla. U kolovozu dovodi i djecu i upisuje ih u školu. Sve je sjelo na svoje, financijski krug se zatvorio za jedan lijep život, nastavlja.

A onda se dogodila korona. Pročitajte više na izvornom LINKU

DEMOS MEDIA