Francuski svećenici i redovnici u zadnjih 70 godina silovali 216.000 maloljetnih ili ranjivih odraslih osoba

Francuski svećenici i redovnici u zadnjih 70 godina silovali 216.000 maloljetnih ili ranjivih odraslih osoba

Pedofilskim zločinom se, dakle, okaljalo oko 2,6 posto od ukupno oko 115.000 svećenika i redovnika

Od 1950 do 2020 u Francuskoj je najmanje 2900-3200 identificiranih pripadnika katoličkog klera odnosno katoličkog redovništva silovalo ili na sličan način spolno napastovalo oko 216 tisuća maloljetnih ili ranjivih odraslih osoba – ustanovilo je francusko Neovisno povjerenstvo za seksualno zlostavljanje u Crkvi (CIASE).

Pedofilskim zločinom se, dakle, okaljalo oko 2,6 posto od ukupno oko 115.000 svećenika i redovnika koji su u tom razdoblju služili u Katoličkoj crkvi u Francuskoj.

Te rezultate, koje je nedavno anticipirao CIASE-ov predsjednik Jean-Marc Sauvé, jutros je CIASE objavio cjelovito, na konferenciji za novinare koja je počela u 9 sati.

CIASE-ova izvijest je opsežna (oko 2500 stranica). Za nju mu je trebalo dvije i pô godine mukotrpnoga i veoma mučnog rada, suočavajući se s tegobnim svjedočanstvima 174 žrtava.

François Devaux, osnivač udruge žrtava La Parole libérée (Oslobođena Riječ), obratio se jutros članovima Povjerenstva na početku konferencije za novinare: „Znam iz kakvog ste se pakla vratili. Istražili ste najmračnije i najgnusnije detalje […]. Sišli ste u najnepodnošljivijim meandre, u nešto što izgleda kao masovna grobnica razderanih duša Crkve. […] Iskreno vam zahvaljujemo na golemu trudu. Strašnih zločina je u masovnim količinama bilo desetljećima.“

Povjerenstvo je nakon javnog poziva prikupilo oko 6500 izjava odnosno kontakata žrtava ili njihove rodbine.

Naručitelji, Francuska biskupska konferencija (CEF) i Francuska redovnička konferencija (Corref), povjerili su CIASE-u tri zadaće: rasvijetliti seksualno nasilje koje su svećenici odnosno redovnici počinili nad malodobnim osobama ili ranjivim odraslim osobama od 1950. godine; proučiti način na koji su ti slučajevi rješavani; procijeniti mjere protiv pedofilije koje su CEF i Corref poduzeli u posljednjih dvadeset godina kako bi dali preporuke. Piše Inoslav Bešker/ Jutarnji list